Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Svaki peti oboleli od koronavirusa u Vojvodini je, prema zvaničnoj izjavi predsednika vojvođanske Vlade Igora Mirovića, medicinski radnik. U prilog tome ide i informacija da je u novosadskom Kliničkom centru sedam sestara sa Infektivne klinike u izolaciji, a jedna od njih i pod visokom temperaturom.

Mada je medicinsko osoblje izloženo najvećem riziku od zaraze COVID 19, sagovornici Nova.rs napominju da su medicinari virusu podložniji ne samo zbog kontakta sa obolelima, već zbog hroničnog nedostatka osnovne opreme i potpuno haotičnim
uslovima rada u vreme pandemije.

„U subotu uveče medicinske sestre koje rade u takozvanom Korona centru su se pobunile i nisu htele da uđu kod pacijenata jer nije bilo zaštitne opreme. Posle par sati je stiglo nešto malo“, kaže lekar KCV (ime poznato redakciji) za Nova.rs, napominjući da je nestašica opreme najveći problem za osoblje koje radi u Korona centru, kao i za ostale koji rade sa potencijalnim pacijentima.

„U petak je koleginica, specijalista urgentne, bez ikakve zaštitne opreme, dakle bez maske, kape, mantila, intubirala pacijenta sa obostranom pneumonijom, koji je visokorizičan. Kolege su očajne, posebno anesteziolozi i infektolozi koju su
praktično gurnuti u prvi plan i stalno dežuraju“, kaže naš sagovornik.

Tri operacije sa jednom maskom

Zaposleni na Urgentnom centru i intenzivnoj nezi, uključujući i one u operacionim salama, imaju prava na jednu zaštitnu masku dnevno.

„Kod vođe smene se upisuješ da si preuzeo jednu masku za naredna 24 sata. Ja sam danas sa jednom maskom uradio tri operacije“, kaže lekar sa Urgentnog centra KCV.

On je istakao da uprkos svem haosu i opravdanom strahu većina njegovih kolega radi savesno, ali da razume i one koji neće svesno da se izlažu riziku, jer im nije omogućen ni minimum zaštite.

„Nakon nekoliko sati provedenih u trijaži, dve sestre su otišle na kratku pauzu da ručaju. Posle 15 minuta su se vratile i za njih više nije bilo maski, a trebalo je da odrade još dobar deo smene“, kaže lekar.

Naši sagovornici kažu da dodatni haos osim nedostatka opreme u KCV vlada i zbog potpunog izostanka sprovođenja protokola i organizacije. Na snazi je, kako kaže lekarka za Nova.rs (ime poznato redakciji), „više improvizacija, nego organizacija“.

„Zbog pandemije su na Infektivnu kliniku i Korona centre povučene i sestre sa drugih odeljenja, koje nisu nikada imale susret sa ovakvim bolesnicima jer mi, nažalost, nemamo tu praksu rotacije među sestrama. Tako imate sestru koja je 15 godina radila na rehabilitaciji ili dermatologiji, a koja sada treba da se snađe sa intubiranim pacijentima. Naravno da to nije njihova krivica i one daju sve od sebe, ali ove okolnosti prosto prevazilaze njihovo znanje i iskustvo“, kaže naša sagovornica.

Većina ne zna protokol

On je istakao i da jedan deo zaposlenih nije prošao LZO obuku, odnosno obuku korišćenja i ispravnog oblačenja i korišćenja lične zaštitne opreme.

Takođe, susreću se i sa tehničkim poblemima, jer većini u KCV još nije jasan protokol ponašanja.

„Koleginica sa Urgentne je išla u pratnju pacijenta na Infektivnu kliniku (fizički odvojenu zgradu). Jedva se obukla kako treba, a kada su stigli do Infektivne, niko nije znao da joj kaže na koja vrata da uđe. Po predaji pacijenta, umesto da tamo odbaci i kontaminiranu opremu sa sebe, oni su je poslali na Urgentni i rekli da se tamo skine i baci, na Urgentnom je pak vratili na Infektivnu…“, priča treća sagovornica Nova.rs, medicinska sestra na Urgentnom centru, ističući da su čak i postojeći protokoli u KCV teško sprovodivi – i zbog nesporazuma između specijalnosti koja će šta da radi i neobučenosti osoblja.

Trijaža u KCV se obavlja u zgradi Urgentnog centra, gde je fizički odvojen prostor za „sumnjive“ slučajeve, odakle se dalje, u zavisnosti od dijagnoze, šalju u Korona centar ili na druga odeljenja. Međutim, ni ovde se ne poštuje protokol o zaštiti niti zaposlenih, niti pacijenata.

„Svi koji dolaze na Urgentni centar, i zaposleni i bolesnici ulaze na isti ulaz u zgradu, odnosno na glavni ulaz, jer je službeni zaključan posle 7 časova ujutro“, kaže sagovornica Nova.rs, lekarka.

Na naše pitanje zašto se barem osoblju ne dozvoli da koriste drugi ulaz obrazloženje je da „nemamo na raspolaganju dve osobe koje će meriti temperaturu prilikom ulaska“, kažu naši sagovornici, zaključujući da sve nabrojano sigurno objašnjava zašto je svaki peti pacijent u Vojvodini medicinski radnik.

Nova.rs je pokušala da dobije komentar zvaničnika Kliničkog centra Vojvodine, kao i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo na navode zaposlenih u KCV, ali niko od njih nije odgovorio na pitanja.

U KCV se trenutno leči 54 pacijenta obolelih od koronavirusa, od kojih se šestoro nalaze u izuzetno teškom stanju i njihovo lečenje zahteva primenu mehaničke ventilacije.