Foto:Nova.rs

U kovid bolnicama nema dovoljno mesta da smestimo sve koji bi trebalo da budu u njima, a i ako uspemo da ih smestimo, nema dovoljno zdravstvenih radnika da brinu o njima, to po svim standardima znači da je naš zdravstveni sistem već pukao, upozorava predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić. 

Zdravstvenom sistemu Srbiji je i pre epidemije koronavirusom, prema zvaničnim podacima, nedostajalo 12 do 15 odsto zdravstvenog kadra u odnosu na ono koliko je propisano kao neophodno za obavljanje zdravstvene delatnosti.

Epidemija je dodatno opteretila sistem do granica kako je malo tko očekivao, a sve češće informacije o broju zaraženih lekara i medicinskih sestara svakog dana otvaraju pitanje ko će da nas leči ako se ovako nastavi.

Ministar Zlatibor Lončar saopštio je da je u Srbiji koronom zaraženo 2.340 zdravstvenih radnika.

Međutim, od nadležnih nije bilo moguće dobiti detaljnije podatke gde je koliko zaraženih, ni kada su u pitanju konkretne zdravstvene ustanove niti mesta u kojima se te bolnice nalaze.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić tvrdi da brojku koju zvanično saopšte nadležni treba pomnožiti sa dva ili tri najmanje da bi se dobilo realno stanje.

Foto:Vesna Lalić

On objašnjava da bi, prema važećim medicinskim standardima, na tri do pet intubiranih pacijenata ili onih na mehaničkoj ventilaciji trebalo da dođe jedan lekar, dok je kod nas broj takvih boelsnika o kojima brine jedan lekar sigurno veći od pet, u nekim slučajevima ide i do 20.

„Dokazano je da bi tako teški pacijenti pregurali ovu bolest kako treba, odnosno, kao da je u pitanju jači grip, potrebno je da o svakom pacijentu brine po jedna sestra. Mi imamo situaciju da je jedna sestra sama na pet ili deset pacijenata u intenzivnoj nezi, dok na odeljenjima jedna sestra nekad zbirnjava i po  20 ili 30 pacijenata. To bi se u normalnim zemljama odavno značilo da je sistem pukao“ ističe Panić.

Šta posle dva meseca u skafanderu?

Prvi čovek Sindikata lekara i farmaceuta upozorava da su nadležni odgovorni jer ne postoje adekvatne smene rada u ovim uslovima.

„Ako radite mesec u skafanderu, morate mesec dana da se odmorite da biste opet mogli u skafander. Kada ste dva meseca u skafanderu, onda treći mesec ne možete da radite ni van skafendera“ naglašava Panić.

Navodi kako u Kraljevu, gde radi, više nemaju dovoljno mesta u intenzivnoj nezi, ali nemaju ni mnogo mogućnosti gde da pošalju one koje ne mogu da smeste.

Niš im je, kako dodaje, još uvek na usluzi, dok bolnički centri u Beograd i Kragujevcu odavno ne primaju pacijente iz unutrašnjosti.

Foto:Nova.rs

„Sa terena mi stalno stižu informacije da je mnogo pacijenata vraćeno kući da se leče terapijom mada im je mesto u bolnici.Ako bismo tumačili prema normalnim standardima koji funkckonišu u drugim zemljama, naš zdravstveni sistem je već pukao.Nema dovoljno mesta u kovid bolnicama da se smeste svi pacijenti koji bi trebalo da se smeste. A ako ih ipak smestimo, nema dovoljno zdravstvenog kadra da brine o njima“ naglašava.

Foto:Nova.rs

Komentarišući nedavni konkurs Kliničkog centra Srbije za prijem u radni odnos 252 lekara, 15 farmaceuta i čak 1.010 zdravstvenih radnika sa višom i srednjom stručnom spremom, Panić odgovara da treba pitati predsednika države i ministra zdravlja “koliko brzo mogu nekog lekara sa biroa da osposobe da radi sa ventilatorom ili respiratorom”.

„Predsednik umesto što se hvali kako se super borimo sa epidemijom, treba da kaže ljudima da nismo pred pucanjem, već da smo već pukli da bi narod shvatio ozbiljnost i počeo da se pridržava mera. To što nisu na vreme ograničili rad ugostiteljskih objekata, nisu kontrolisali gde se održavaju žurke kojima se krše mere i što su otvarali velike tržne centre kada postoji zabrana okupljanja većeg broja ljudi na jednom mestu, sve to nam se sada vraća“ poručuje Panić.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Komentari

Svi komentari (43)