Autor: Slađana Đermanović

Ko se i kada vakciniše, da li vakcinacija ide prema objavljenim prioritetima? Da li se pravi razlika i među prioritetnim grupama? Da li se poštuje raspored po kom se vakcinišu zdravstveni radnici?

Na ovo pitanje ukazao je dr Dejan Žujović, pulmolog i jedan od lekara koji su pristali da učestvuju u akciji portala Nova.rs u kojoj odgovaramo na pitanja građana o koronavirusu.

Žujović je gostujuči u emisiji „360 stepeni“ na TV N1 rekao da je on iako radi u kovid sistemu nije vakcinisan niti je obavešten kada će biti.

Ja sam ovakav kakav sam ponovo poslat u crvenu zonu bez vakcine. Moja matična kuća nije u planu još da dobije vakcinu, a mi smo sve vreme u crvenoj zoni i radimo u skafanderima“ istakao je Žujović i podsetio da je, međutim, republička tužiteljka Zagorka Dolovac „uspela da organizuje vakcinisanje podobnih tužilaca“.

„Državi je važniji podoban tužilac, koji će da im završi ono što je potrebno, nego jedan doktor kao ja ili bilo ko od mojih kolega, koji niti su zavisni niti nezavisni, već rade svoj posao najbolje što mogu“ istakao je on. On je podsetio da kao neko ko je preležao kovid 19 više neće biti isti.

„Moje srce funkcioniše na 30 odsto, imam doživotno oštećenje na desnom plućnom krilu. Ne mogu se baviti sportom kao ranije, nema više trčanja, nošenja tereta, moram da menjam svoje modele ponašanja, više ne mogu da funkcionišem kao ranije. Koliko je još takvih lekara, neki su i mlađi od mene? Šta ćemo sa tim ljudima, koji više nikada neće biti ono što su bili? To bih isto trebalo pitati doktora Kona“ zaključio je Žujović.

Ne možemo i ne smemo da stojimo sa strane i nemo posmatramo kako smrt i bolest nadjačavaju život u zemlji koju zovemo svojim domom. Zato Nova.rs pokreće rubriku “Struka protiv korone” u kojoj će na pitanja građana o epidemiji koronavirusa i svim njenim posledicama odgovarati stručnjaci, nekompromitovani pritiscima vlasti. Na vaša pitanja od danas će odgovarati epidemiolozi Zoran Radovanović, Radmilo Petrović, Lela Ilić, Ivana Prokić, Predrag Đurić, virusolog Ana Gligić, mikrobiolog Nada Kuljić Kapulica, imunolozi Emina Milošević i Dušan Popadić, infektolog Jovana Milić, pulmolozi Dragana Jovanović, Srđan Lukić i Dejan Žujović, anesteziolog Rade Panić, neurolog Anđela Gavrilović, psiholog Aleksandar Baucal, pedijatar Ljiljana Lukić, specijalista opšte medicine Milica Ljubisavljević, i svi oni – stručni, savesni i hrabri – koji žele da nam pomognu u ovom poduhvatu, a za koje su vrata našeg portala otvorena.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare