Aktivisti koji su učestvovali na protestu protiv Rio Tinta i kopanja litijuma u Beogradu Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Dimitrijević uhapšeni su u nedelju ujutru na železničkoj stanici "Prokop", zbog čega su njihovi saborci juče blokirali zgrade Policijske uprave 29. novembar i Vlade. Njih trojica su na izdržavanju kazne u KPZ Padinska Skela, a danas je njihov advokat podneo žalbu na presudu. Sutra će, kako kažu organizatori protesta za Nova.rs, biti održana konferencija za medije na kojoj će biti saopšteno kako i šta dalje, dok se danas neće preduzimati ništa.

Predsednica Saveza ekoloških organizacija Srbije Ljiljana Bralović kaže u izjavi za Nova.rs da danas neće biti blokada institucija niti protesta jer je danas podneta žalba na presudu Prekršajnog suda, kojom su trojica aktivista uhapšeni i osuđeni na zatvorsku kaznu od 40 odnosno 30 dana.

„Ne, danas neće biti protesta, zato što time nećemo ništa postići. Svi smo preumorni, potrebno je i vreme da se najavi, da se za protest čuje. Mnogo je toga učinjeno u prethodna dva dana. Svima je potreban predah. Ne možemo da silujemo naše sledbenike, naše saborce, svi moraju da se odmore, da isprazne glavu da bi mogli pravilno da rezonuju i da ne napravimo neki pogrešan korak“, navodi Bralović za naš portal.

Ljiljana Bralović Protest protiv rudarenja litijuma Foto:FoNet/Milica Vučković

Dodaje da moraju da misle o svemu jer samo jedan pogrešan korak mogao bi da uhapšenim mladićima nanese veću štetu.

„Nećemo da prouzrokujemo više hapšenja. Sada su najvažniji momci, za njih se brinu advokati, oni su upoznati sa rokovima do kada čekamo odgovor na žalbu“.

Nakon što je dva dana provela na protestu protiv kopanja litijuma i nezadovoljstva zbog hapšenja njihovih saboraca, Ljiljana kaže da je noćas kasno stigla kući i da joj je, kao i svima, potreban odmor. Navodi da nije sigurna da li će stići na sutrašnju konferenciju, ali da će na njoj biti govornici iz drugih udruženja.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mislim da će Miloš Kovekalović iz ‘Suvoborske grede’ i ‘Čuvara Kablara’, čiji je član Jevđenije, a govoriće i Peca iz njihovog ‘Sviće’. Biće to zajednička konferencija. Želimo da se što više ljudi iz naših organizacija pojavljuje, da ne bude da samo Zlatko, Marijana, Nebojša i ja činimo ‘SEOS’. I naši saborci moraju da budu prepoznatljivi u narodu, pa kada nas pohapse, da ima ko da nastavi borbu“, ističe Bralović.

I predsednik Udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović kaže za Nova.rs da su prioritet za danas uhapšeni mladići, te da će na sutrašnjoj konfereniji javnost biti upoznata sa daljim koracima organizatora protesta.

Zlatko Kokanović, Ljiljana Bralović, Protest ispred Vlade Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Danas je prvi korak da se podnese žalba. Moramo sudu dati neki period da odluče o toj žalbi i to kratak period, baš kao što su oni osudili momke. Mislim da je to sreda do 12 časova, dakle do tada bi sud trebalo da donese odluku o poništenju presude. Ako to ne bude rešeno, biće najavljene naše dalje akcije“, navodi Kokanović i dodaje da danas moraju da ispoštuju pravne korake.

Isto kaže i Nebojša Petković, takođe član ovog udruženja.

„Trenutno su nam u fokusu momci, oni su uhapšeni u okviru naše akcije i ne možemo da ostavimo tu decu tamo da leže. Tako da, građani će već sutra na konferenciji biti upoznati sa našim daljim delanjem, a i mi ćemo približnije znati šta se dešava sa žalbom koju će advokati danas podneti sudu“, navodi Petković za naš portal.

PROČITAJTE JOŠ:

Podsetimo, učesnici protesta „Rudnika neće biti“ Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije-Juliujan Dimitrijević osuđeni su na zatvorske kazne od 40, odnosno 30 dana zbog, kako se navodi u presudi, drskog i bezobzirnog ponašanja jer su, navodno, Dimitrijević i Ristić vikali, dok je Bjelić mahao sendvičem ispred novinarke tabloida bliskom vladajućem režimu.

Njihov advokat Marko Pantić do detalja je za Nova.rs opisao presudu i istakao da je očigledno da je sve planski osmišljeno kako bi aktivisti mogli da idu u zatvor, a više o samoj presudi pročitajte OVDE.

BONUS VIDEO: Protesti ispred Beogradske policije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar