Foto:shutterstock by Krysja; shutterstock; privatna arhiva

U proseku 50. dece prođe kroz ambulantu u jednoj smeni, sve je više mališana sa respiratornim infekcijama, ali to je za ovo doba godine uobičajeno. Mnogo je malih pacijenata, a nijedno bolesno dete ne vraćamo kući, tako da je broj pregleda u samo jednoj smeni ogroman, priča za Nova.rs pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnik Službe pedijatrije Doma zdravlja „Dr Simo Milošević” na Čukarici.

Pročitajte još:

U učionicama osnovnih škola, ali i u vrtićima, sve je manje dece u poslednjih nekoliko nedelja, dok se gužve u čekaonicama ambulanti i domova zdravlja ne smanjuju. Pedijatri kažu da je početak zime period u godini kada su deca najosetljivija.

“Sezona je respiratornih infekcija i potpuno je očekivano da se deca u školskim i vrtićkim kolektivima razboljevaju. Pedijatri imaju i po 50 pregleda u jednoj smeni, mnogo je bolesne dece. Kada se dete razboli roditelji mogu sami dati detetu simptomatsku terapiju, vršiti toaletu nosa, dati pastile ili sprej sa bolove u grlu, ukoliko nema temperaturu, ali ako se stanje ne poboljša ili dođe do pogoršanja, obavezan je pregled pedijatra. Takođe, ako detetu skoči temperatura, a inače je dobrog opšteg stanja, roditelji mogu da sačekaju da prođe dva dana, pa ako je povišena temperatura prisutna i trećeg dana, onda da dođu kod lekara“, savetuje dr Mitrović.

Kašalj, kijavica, zapušen nosić, bolovi u stomaku i grlu, ali i povišena temperatura, najčešći su simptomi sa kojima se deca bore, a trenutno su zastupljene brojne respiratorne infekcije, stomačni virusi i grip.

Foto: Shutterstock

„Imamo veliki broj dece sa streptokoknim infekcijama grla, ima ih dosta i sa stomačnim virusom, ali i slučajeva koji su sumnjivi na grip. Još nismo imali nijedno dete da je hospitalizovano, uglavnom uzimaju propisanu terapiju nekoliko dana, ne idu u škole i vrtiće i stanje se poboljša. Nažalost prave  prevencije za respiratorne infekcije nema, jer se one šire lako, kapljičnim putem, a najmlađi su svakodnevno u kolektivima i izloženi su virusima i bakterijama. Savetujemo uvek češće provetravanje prostorija,  pojačanu higijenu ruku i da se deca koja su bolesna isključe iz kolektiva. Roditelji mogu davati preparate cinka i vitamina C za jačanje imuniteta tokom ovog perioda godine“, preporučuje doktorka Mitrović.

Podsetimo, proteklih dana paniku je u celoj Evropi izazvala pojava tragičnih posledica zaraze streptokokom grupe A, koja je kod 15. dece u Velikoj Britaniji dovela do smrtnog ishoda. U Srbiji je, prema rečima pedijatara najzastupljenija streptokoka grupe B koju zasad uspešno leče antibiotskom terapijom.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/

“Streptokokna infekcija grupe A se kapljično prenosi, kijanjem, kašljanjem, ali i govorom, pa je zato najčešća među decom u vrtićima. Usled zaraze dolazi do pojave visoke temperature, bolova u grlu, toliko snažnih da kada zaraženi guta tečnost ili hranu oseća kao da mu kroz grlo prolaze žileti. Leči se čistim penicilinom, a uglavnom za sedam do 10 dana dođe do poboljšanja stanja. Takođe, potrebna je i lokalna toaleta usne duplje, uzimanje septoleta, povidon joda, troprocentnog hidrogena, propolisa i polivitaminska potpora, znači vitamini, redovna ishrana, spavanje i odmor. Ako kod deteta ili odrasle osobe, dođe do većeg zamaranja, jačih bolova u zglobovima i mišićima, visokog pritiska, obavezan je ultrazvuk srca, kako bi se sprečile komplikacije na srčanom mišiću”, naglašava u razgovoru za Nova.rs dr Dragan Miljković, specijalista Opšte medicine.

Streptokoke Foto: Shutterstock

Epidemiolozi potvrđuju da smo u periodu godine kada nas virusi okružuju i vrebaju sa svih strana.

„Sada u prirodi kruži mnogo ‚tridemija‘, a to znači sudar više epidemija odnosno virusa istovremeno. Trenutno imamo veliki broj obolelih od respiratornih infekcija, zatim aktivirao se i grip, a kovid je i dalje prisutan i oni se sada ‚nadmeću‘. Tokom dve godine, koliko je bio dominantan, kovid je napravio haos i sad kada se povlači, jačaju virusi i bakterije, koje je dugo potiskivao. Oni sada mnogo snažnije napadaju organizam oslabljen koronom, a kod dece su najzastupljeniji. Razlog što pedijatri daju antibiotike kad deca imaju gušobolju je upravo streptokok, da se zaštite od komplikacija ove bakterije, koja dovodi do reumatske groznice, do upale srčanih zalistaka i upale bubrega. Posle tragičnih slučajeva u Britaniji, važno je zaustaviti ovu bakteriju na vreme“, objašnjava za Nova.rs dr Zoran Radovanović.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar