Foto: Shutterstock, Privatna arhiva

“Zbog nedostatka pedijatara neće biti dežurstava na Dečijem odeljenju”; “Nemaju pedijatra, pa 5.000 mališana nije primilo vakcinu”; “Dve godine dom zdravlja nema pedijatra, svi su otišli u privatnike”, samo su neke od uznemirujućih vesti za sve one koji imaju ili koji će tek imati decu, koju nema više ko da leči. U državnim ustanovama u Srbiji od 2015. godine sve je manje dečjih lekara, deo je penzionisan, a oni mlađi odlaze u inostranstvo ili u privatne klinike u kojima je cena specijalističkog pregleda i do 10.000 dinara.

Pročitajte još:

Opšta bolnica u Priboju tokom leta ostala je bez pedijatara, zbog čega su na Dečijem odeljenju ukinuta dežurstva. Iz tog razloga, uz odobrenje lokalne samouprave, ova ustanova je u avgustu angažovala dva penzionisana pedijatra i time “rešila problem”. Takođe, u Pirotu su se roditelji, ali i lekari, žalili na nepodnošljive gužve, jer je u Dečijem dispanzeru dnevno, umesto 30 planiranih, bilo i do 60 pregleda, jer su sva deca raspoređena na nekolicinu pedijatara, kojih je duplo manje u odnosu na predviđeni broj.

“Značajan je nedostatak pedijatara svuda, ali to je pre svega zbog prirodnog odliva, na koji država nije računala da će se desiti u ovolikom broju i ovako brzo. Tu je i problem specijalizacija koje su tek pre pet godina, posle mnogo vremena, dozvoljene. Sad moramo da čekamo da ti mladi lekari završe specijalizaciju, kako bi mogli da rade, ali u međuvremenu ovi stariji pedijatri, kojih je najviše u domovima zdravlja, odlaze u penziju. Nažalost, nema dovoljno mlađih koji će ih zameniti u istom broju. Kada će to sve doći na svoje i iznivelisati se broj pedijatara sa brojem malih pacijenata, niko ne može da zna”, priča za Nova.rs dr Jelena Mitrović, načelnica pedijatrije u Domu zdravlja “Dr Simo Milošević”.

Foto: Privatna arhiva

U državnim ustanovama, u domovima zdravlja, pedijatri već imaju i do 70 pregleda dnevno.

“Svakako ćemo imati problem i mi pedijatri, ali i deca i roditelji. U ovom periodu se prvi put u istoriji dešava da mladi lekari pravo sa Medicinskog fakulteta odlaze u inostranstvo, tako da i na taj način gubimo buduće specijaliste. U privatne klinike odlaze uglavnom stariji lekari, koji su već napravili ime i karijeru. Njih bi svakako u državnoj ustanovi ubrzo sačekala penzija, dok je mladih lekara jako malo i treba od nekoga da uče, da se na nekoga ugledaju kad počnu da rade, a takvih je sve manje”, naglašava dr Mitrović.

U oktobru ove godine čak 5.000 dece nije primilo vakcine u Temerinu, jer je Dom zdravlja duže od mesec dana bio bez pedijatra.

„Imali smo termin za šestomesečnu bebu koja je trebalo da primi treću dozu vakcine za 7. septembar, a onda su nas nekoliko dana pre toga pozvali iz doma zdravlja da nam saopšte da nemaju pedijatra, da je jedini koji je zaposlen – na bolovanju“, ispričao je Dušan Simić, otac šestomesečne bebe.

Sevojno, dom zdravlja, pedijatar
Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Pedijatara na birou Nacionalne službe za zapošljavanje nema, pa je pitanje kako će državne ustanove, čak i uz odobrenje nadležnih, zaposliti nove dečije lekare.

Na našem portalu nedavno smo objavili priču o Milici Kosijer Ilić, koja živi u Ostružnici. U pitanju je majka dvoje dece koja se, svaki put kad se neko od mališana razboli, susreće s problemom “nepostojećih pedijatara”. Naime, ovo naselje je bez pedijatra već dve godine, a svi roditelji prinuđeni su da idu u Umku, koja je udaljena sedam kilometara.

Foto: Shutterstock

„Taj dom zdravlja postoji nekoliko decenija i uvek je postojala pedijatrijska služba. Najpre su nam dostupnost pedijatra smanjili na tri dana u nedelji, dok je taj lekar preostala dva dana bio u Velikoj Moštanici. Sa izbijanjem pandemije, pedijatrijska služba u ovom naselju je potpuno ukinuta, a u domu zdravlja je istaknuto obaveštenje u kom se navodi da je razlog nedostatak kadra. Naselje se u poslednjih 10 godina udvostručilo, a decu nema ko da leči. Ostružnica i Velika Moštanica delile su jednog pedijatra ranije i prosto je nemoguće da u oba ova naselja nema dovoljno dece za tog jednog lekara“, revoltirano je ispričala Milica.

Foto:Milica Kosijer Ilić

Još početkom godine ovaj problem je goreo u celoj Srbiji. Meštani užičke gradske opštine Sevojno su u januaru organizovali proteste zbog nedostatka pedijatara, jer nisu imali kod koga da vode bolesnu decu. Oni su zahtevali da im nadležni obezbede rad dečjeg lekara u dve smene. Ova opština je od kraja 2018. godine imala samo jednog pedijatra i to u prvoj smeni, a ukoliko bi on iz bilo kog razloga bio odsutan, deca bi ostajala bez lekara.

Takođe, u aprilu su se u naselju Rumenka, kod Novog Sada, roditelji žalili da nemaju dovoljno pedijatara za svoju decu i da ovaj problem traje godinama, a malih pacijenata je sve više. U ambulanti koja bi trebalo da pruža zdravstvenu uslugu za oko 1.000 dece, koliko ih sada naseljava ovo mesto, neprestano kubure sa pedijatrom, a kad je jedini dečiji lekar na bolovanju, uprava angažuje dečjeg lekara iz penzije.

Najtraženiji pedijatri sve češće odlaze u privatne ordinacije i klinike, koje mali broj roditelja može da priušti jer je dijagnostički pregled od 4.000 do 6.000 dinara, dok je kontrolni 3.000 (u zavisnosti od ustanove), a specijalistički pedijatrijski (npr. pedijatrijski pulmolog) košta i do 10.000 dinara.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare