Dete u bolnici, bolnica
Foto: Shutterstock

Dečje bolnice u Zagrebu pune su dece s disajnim problemima. I nije tako samo u Hrvatskoj. Prepunjenost odeljenja zbog RSV virusa - koji zna da se zakomplkuje i ponekad dovede do upale pluća - javljaju i neke druge zemlje. Reporterka Dnevnika Nove TV Valentina Baus otišla je u dve dečje bolnice te razgovarala s lekarima, ali i roditeljima čija su deca na bolničkom lečenju.

Tanjin dvomesečni sin u bolnici u Klaićevoj je već tri dana.

„Počeo je teško ubrzano da diše par dana za redom, prestao je da jede pa smo odlučili da dođemo. Ima jako puno dece, da, doslovno znači jedan dan se isprazni u dva popodne u pet popodne se već opet pune sobe tako da je konstantna popunjenost“, ispričala je.

Dete, bolnica, ruka, infuzija
Foto: Shutterstock

Klinika za dečje bolesti u Zagrebu skoro je popunjena što se tiče kapaciteta. Dnevno na hitni prijem dođe između 60 i 80 dece. Poslednjih dana većinom dolaze s respiratornim smetnjama, neki nažalost u takvom stanju da im je potrebna hospitalizacija.

„To su zapravo deca koja su razvila tipičnu kliničku sliku te infekcije RSV bronhilitis međutim nešto je veći broj obolelih koji su razvili i komplikaciju vezanu uz RSV, a to su upale pluća, nešto su te kliničke slike umereno teške, nisu više tako blage kao što je bilo u narednom periodu“ rekla je doktorka Ana Močić Pavić.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ona navodi da prepunjenost odeljenja zbog ovog virusa javljaju i ostale zemlje poput Francuske, Italije, Nemačke… Slična je situacija i u dečjoj bolnici na Srebrnjaku.

„Ležeći stacionarni kapaciteti bili su nam popunjeni. Uglavnom dve trećine dece koja su zahtevala bolničko lečenje su imale kliničku sliku bronhiolitisa. Kod dve trećine dece koja su zahtevala pojačanu pedijatrijsku pažnju uzročnik je bio RSV“, ispričao je prim. Tomislav Gojmerac iz Dečje bolnice Srebrnjak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar