Foto: Facebook, Privatna arhiva

Odbornička grupa Zrenjanin protiv nasilja - Biramo Zrenjanin zatražila je danas ostavku pomoćnice gradonačelnika Zrenjanina povodom incidenta u kom je napadnut dečak sa razvojnim problemima.

Naime, radi se o slučaju o kom je ranije izvestio SSP, a prema kom je pomoćnica gradonačelnika pokušala da zabrani detetu „u osetljivoj situaciji“, koje ide u školu po posebnom programu, da u bioskopu gleda film.

PROČITAJTE JOŠ

Milošev se, kako su naveli, učeniku obratila sa „znaš ti ko sam ja, ovo je moj grad“ i dodala da takvom detetu nije mesto u bioskopu.

„Što se pomoćnice gradonačelnika Vere Milošev tiče, zrenjaninska opozicija predlaže da sama podnese ostavku na funkciju zbog učešća u incidentu, zbog moralne odgovornosti i sramote koju je nanela gradu Zrenjaninu, umesto da čeka da bude razrešena i da se provlači po novinama“, navode iz Odborničke grupe Zrenjanin protiv nasilja.

Kako prenosi N1, oni navode da će jedino gore rešenje biti da gospođa Milošev ostane na funkciji, „jer će to biti jasna poruka gradske vlasti da i decu razvrstavaju na podobnu i nepodobnu, poželjnu i nepoželjnu, ali i da čast, odgovornost i porodica ne znače baš ništa ni pomoćnici Milošev, ni gradonačelniku Salapuri, ni ostatku gradske uprave“.

„Gradonačelnik Simo Salapura dužan je da detetu obezbedi da se oseća sigurno, dobrodošlo i uključeno u aktivnosti u zajednici, i zato predlažemo da prvom prilikom pozove dečaka u goste, da mu pokaže kako izgleda biti gradonačelnik na jedan dan i brinuti o svim građanima Zrenjanina. Verujemo da bi to bilo korisno iskustvo i velika životna lekcija o odgovornosti i inkluziji za obojicu, ali i da bi dečaku pokazalo da je važan i cenjen deo našeg društva,“ navode iz OG „Zrenjanin protiv nasilja – Biramo Zrenjanin“.

O ovom slučaju danas je govorila i poverenica Brankica Janković.

Ona je pozvala roditelje deteta da podnesu pritužbu, kako bi kancelarija poverenice mogla dalje da reaguje.

Osvrnula se i na rečenicu koja je navodno tada izgovorena „znaš li ti ko sam ja“.

“Ta rečenica, znaš li ti ko sam ja, odražava stanje u društvu koje je apsolutno nedopustivo. Šta to znači ko sam ja? Ja sam ljudsko biće. Ja radim svoj posao”, rekla je poverenica.

BONUS VIDEO Knežević: Deca sa smetnjama u razvoju bez podrške nakon obrazovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare