Željko Pantić
Željko Pantić Foto: Privatna arhiva

Zahtev da se srpska vojska vrati na Kosovo, vlastima u Beogradu služi za preusmeravanje pažnje, jer je ključni problem Srbije na međunarodnoj sceni odnos s Rusijom a ne s Kosovom, rekao je u emisiji "Iza vesti" novinar Željko Pantelić, dopisnik Nedeljnika iz Rima.

On objašnjava da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nastoji da se drži podalje i od Rusije i od Evropske unije, kako bi sačuvao svoju vlast, a da mu u takvoj situaciji ostaje samo Amerika „kao neki kišobran“.

„Ovo oko Kosova je skretanje pažnje sa onog dela na kojem Srbija trpi sve veći i medijski pritisak. Poslednjih meseci u brojnim dnevnicima su prilozi i reportaže o tome kako je Srbija ostala jedina koja ima direktnu liniju s Moskvom, koja drži otvorena vrata za ruske državljane, i jedini saveznik Rusije na evropskom kontinentu na kojem je Rusija viđena kao država otpadnik“, rekao je Pantelić.

Upitan o utisku da SAD manje insistiraju na sankcijama Rusiji od EU, on podseća da Amerikanci imaju pragmatičan stav, a da je ambasador Kristofer Hil došao u Srbiju da bi držao Ruse napolju.

Objašnjava da je postavljanje Hila za ambasadora garancija da Rusi neće doći da preuzmu vlast u Srbiji, odnosno jače i više uticati na nju.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Ko kontroliše barikade na severu Kosova i Metohije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar