Foto:privatna arhiva

Sveže povrće sa jednog poljoprivrednog domaćinstva iz Varvarina, svake nedelje stiže do 40 porodica u Beogradu, a da ni jedni ni drugi ne moraju da napuštaju svoje domove. Sve to umesto njih rade drugi, a povezani su preko aplikacije “Farmit” koju su osmislili Lazar i Sava, studenti završne godine FON-a. Ovde nije u pitanju klasična kurirska dostava, već povezivanje građana iz urbanih sredina sa poljoprivrednicima, koji za njih uzgajaju, tačno one kulture, koje su preko aplikacije poručili.

Aplikacija “Farmit” – izum dvojice inovativnih mladića je “digitalna stvar”, ali je povrće pravo i sveže.

Preko njihove digitalne platforme, građani mogu da “iznajme” baštu, čekiraju koje povrće žele da zasade, a sve to, na pravoj zemlji, umesto njih uradiće poljoprivrednik koji je takođe korisnik iste platforme.

Foto:privatna arhiva

Cela ideja zaživela je u praksi, pa se za sada sa jednog domaćinstva iz Varvarina svežim povrćem snabdeva oko 40 porodica u Beogradu.

Svake subote, na kućnu adresu stiže im gajbica sa svim povrćem koje je za nedelju dana rodilo u njihovoj iznajmljenoj bašti.

Foto:privatna arhiva

“Korisnici na platformi imaju ukupno 17 kultura, a svako može da izabere osam za svoju baštu. Prijavljivanje je bilo do kraja aprila, a sada je povrće stiglo za berbu. Naš poljoprivrednik je sve zasadio po njihovoj želji. Povrće bere svake subote, slaže u gajbice i to istog dana stiže na adrese kupaca. Osim platforme preko koje smo ih povezali, mi obezbeđujemo svu logistiku i prevoz povrća, tako da građanima štedimo vreme da ne moraju da idu na pijace i u markete, a poljoprivrednicima obezbeđujemo siguran plasman”, objašnjava Lazar Jovanović kako funkcioniše aplikacija koju je razvio sa kolegom Savom Pavlovićem.

Kako bi ovu ideju što bolje približio potencijalnim korisnicima “s obe strane”, on za naš portal pravi poređenje sa platformom “Airbnb” za ugostiteljstvo.

U najkraćem kaže, da je to iznajmljivanje viška kapaciteta.

Foto:privatna arhiva

Bašta po želji kupca

“Nama je krajnji clj, da svako iz urbane sredine ima svog lokalnog dobavljača. Sve funkconiše slično Airbnb-u, ali umesto svojih stanova i kuća, ovde poljoprivrednici iznajmljuju zemlju koju možda nisu ni planirali da obrađuju za svoje potrebe. Kada se javi klijent koji želi da iznajmi baštu, naš poljoprivrednik sve zasadi. Građani u aplikaciji imaju grafikone i fotografije preko kojih mogu da prate svoju baštu i vide kada je koja kultura zasađena, kada je klijala i kada počinje da rađa. Oni čak mogu sa svojom decom da dođu i obiđu baštu, ali praktično nemaju nikakvu obavezu. Sve dok bašta rađa, na kućnu adresu im stižu plodovi”, opisao je Lazar kako funkcionše spoj digitalne i realne bašte.

Dodaje i da je prednost ovakvog načina kupovine povrća od velikog značaja za građane, jer “preskaču” čitav lanac dobavljača i posrednika i tačno znaju kako je i kod koga uzgajano povrće.

Foto:privatna arhiva

S druge strane, Lazar navodi da je platforma ujedno i velika podrška malim poljoprivrednicima, koji, ističe on, imaju bolju zaradu i siguran plasman.

Jedno domaćinstvo snabdeva 40 porodica

Naš sagovornik kaže da na platformi za sada imaju samo jednog poljoprivrednika i oko 40 porodica koje su kod njega iznajmile baštu.

Ponavlja da je u ponudi 17 povrtarskih kultura, od kojih građani mogu da izaberu osam za svoju ličnu baštu, kao i da je primetio, da uz najčešće povrće, kao što su paradajz, paprika i luk, vlada veliko interesovanje za brokoli.

Za sada je, kaže, njhovom aplikacijom “pokriven” samo Beograd, ali se nada da će u budućnosti ovaj koncept zaživeti i u drugim gradovima.

Foto:privatna arhiva

“Ovo nam je prva sezona i zadovoljni smo povratnim reakcijama. Ljudi koji dobijaju povrće na kućnu adresu, znaju da je ono ubrano tog jutra i kažu nam da im čitav stan miriše na sveže povrće. Mogu samo da kažem da se lepo osećamo kada to čujemo, osećaj je stvarno super”, rekao je Lazar ne krijući zadovoljstvo zbog uspeha koji je doživela njegova i Savina ideja.

Na ideju o “virtuelnoj” bašti, došli preko video igrice

Studenti Lazar Jovanović i Sava Pavlović, na aplikaciji “Farmit” radili su godinu i po dana, a ideju im je dala video igrica “FarmVille”. Koncept virtuelne bašte želeli su da preslikaju u stvarni svet, a sudeći prema reakcijama, u tome su i uspeli.

Njihova biznis ideja prepoznata je i van naše zemlje, pa su na Svetskom samitu vlada u Dubaiju, u okviru studentskih start ap ideja osvojili treću nagradu u konkurenciji od više hiljada timova iz celog sveta.

Foto:Jonathan Walley/worldgovernmentsummit.org

Isto se ponovilo i na studentskom takmičenju u Nemačkoj, a pre desetak dana, za svoj “Farmit” osvojili su nagradu i u Hrvatskoj.

Lazar i Sava trenutno su na završnoj godini Fakulteta organizacionih nauka, a za Nova.rs zaključuju da će posle vetra u leđa koji su dobili tokom prve poljoprivredne sezone, nastaviti da razvijaju aplikaciju  na dobrobit i građana i malih poljoprivrednih proizvođača.

BONUS VIDEO: Ovaj čovek iz Arilja je zaslužan što se u Srbiji uzgaja malina

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar