Foto: Nova.rs, Čitalac Nova.rs, TANJUG/ SINIŠA KOPUNOVIĆ,Miljana Isailović/Nova.rs

Za samo dva meseca na prugama u Srbiji vozovi su pet puta iskakali iz šina. Iz prevrnutih cisterni cureli su amonijak i fosfor. Bilo je i žrtava, poput nesreće u Pirotu kada su se dve osobe otrovale. Za obnovu pruga na kojima su se događale nesreće država je ili izdvajala novac koji nije iskorišćen, ili je, kako nas ubeđuju, već odradila rekonstrukciju.

Poslednjih meseci nizale su se vesti o iskakanju vagona natovarenih opasnim materijama sa pruga širom Srbije. Pojedine šine bile su u takvom stanju da je nesreća samo čekala da se dogodi.

Upozoravajuć i posebno opasan podatak je da se srpskim prugama godišnje kreće oko pet i po hiljada vozova sa prevozom opasnih materija.

Pruga u Pirotu

Foto: Printscreen/Twitter

Za godinu dana na deonici kod Pirota vozovi su tri puta iskakali iz šina.

Još uvek su sveža sećanja stanovnika Pirota na 25. decembar 2022. godine kada je iz vagona iscurio amonijak, a od posledica tog akcidenta preminule su dve osobe, dok je više od 50 zatražilo lekarsku pomoć.

Osim toga, u setpembru iste godine u stanici Pirot iskliznuo je teretni vagon, a kod Bele Palanke su iskliznuli vagoni sa bakarnim anodama.

Portparol „Infrasrukture železnice Srbije“ Nenad Stanisavljević izjavio je neposredno nakon incidenta u Protu da je još 2018. bezbeđen izvor finansijskih sredstava za modernizaciju dela pruge kod Pirota, gde je sa šina iskliznulo nekoliko vagona-cisterni sa amonijakom.

Pruga u Zaječaru

Foto: Miljana Isailović/Nova.rs

Dve cisterne sa fosfornom kiselinom iskliznule su u petak sa pruge u Zaječaru.

Osim toga, na nedavno rekonstruisanoj pruzi Zaječar – Knjaževac, u decembru 2022. iskliznuo je iz šina vagon teretne kompozicije kod sela Vratarnica vagon teretne kompozicije na kojoj piše „Elixir Zorka“, a u kojoj se nalazila fosforna kiselina.

Kako je tada preneo Danas, u martu 2022. godine tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i gradonačelnik Zaječara Boško Ničić tvrdili su da je pruga rekonstruisana, iako je ona u vidno lošem stanju.

Iako su oni tako govorili, ljudi koji su bili na licu mestu na kom je voz ispao iz šina govore da je pruga u izuzetno lošem stanju, a na šrafovima piše da su iz 1962. godine.

Pruga u Subotici

Ilustracija Foto: TANJUG/ INFRASTRUKTURA ZELEZNICE SRBIJE

Tri vagon-cisterne pune propilena iskliznule su sa šina u Subotici 24. januara ove godine.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić izjavio je da država ulaže „ozbiljan novac“ u izgradnju i rekonstrukciju pruga.

Kako je saopšteno iz tog ministarstva, Vesić je tokom posete preduzeću „Infrastruktura železnice Srbije“ u Nišu podsetio da se radi na izgradnji brze pruge Novi Sad – Subotica, a da u narednom periodu sledi potpisivanje ugovora za brzu prugu Beograd – Niš.

Pruga u Smederevu

Foto: Printscreen Pokret Tvrđava Smederevo/Video

Cisterna s gasom iskliznula je iz šina kod teniskih terena na Dunavskom keju u Smederevu.

Ovo nije prvi incident, odnosno iskliznuće iz šina.

Pre nekoliko godina, cisterna je iskliznula nedaleko od dečjeg igrališta na Dunavskom keju.

U 2022. godini na manjim deonicama u ovom mestu, izvršene su manje prepravke na samoj pruzi.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture još 2019. godine saopštilo je da gotova prva faza izgradnje teretne pruge koja bi omogućila da se Luka Smederevo poveže sa Železničkim Koridorom 10 – međutim to do kraja nije realizovano.

Ovo je za građane Smedereva značilo izmeštanje transporta opasnih materija iz centra grada.

Ukupnа vrednost rаdovа nа izgrаdnji nove teretne pruge u Smederevu je 9,5 miliona evra. 

Pruga u Železniku 

Foto: Čitalac Nova.rs

Voz je u januaru ove godine iskliznuo iz šina na pruzi u beogradskom naselju Železnik.

Iako nije bio natovaren opasnim otpadom, ovo nije prvi put da se ovako nešto dešava.

Kako je Nova.rs ranije pisala nekoliko zabrinutih meštana iz beogradskog naselja Železnik upozorilo na izuzetno loše stanje pruge Beograd-Stari Železnik.

PROČITAJTE JOŠ

Tada je i Eko straža objavila snimak.

Na snimku se vidi kako šine bukvalno lelujaju u vazduhu, baš u trenutku dok preko njih prelazi teška kompozicija teretnog voza, a spoj koji ih jedva drži povezane, nikako ne izgleda bezbedno.

Osim ovoga, na pružnom prelazu u Starom Železniku postoje rampa i signalizacija, ali rampa najčešće ne radi i bude duže vreme podignuta ili spuštena.

Pruga u Šidu

U novmebru prošle godine, u rano jutro, tačno u 6:23 časa, dobijena je dojava da je na železničkoj stanici u Šidu došlo do iskakanja jednog dela vagona sa šina na kompoziciji koja prevozi fosfornu kiselinu

Na svu sreću utvrđeno je da na na vagonu nema oštećenja niti curenja. Ekipa Vatrogasno-spasilačke jedinice Šid intervenisala je sa dvavozila.

BONUS VIDEO: Šta je pozadina serije incidenata na prugama?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar