Foto: N1/Ivan Dinić/Nova

Slaviša Orlović podneo je ostavku na mesto dekana Fakulteta političkih nauka, ne koje je izabran juče, na ponovljenom glasanju Saveta fakulteta. S druge strane, aktuelni dekan Dragan Simić pre Orlovićeve ostavke je izjavio da on i nije izabran za dekana, jer odluka nije bila u skladu sa zakonom i Statutom FPN, što je stav pravne službe ovog fakulteta.

„Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da delim fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bih mogao da realizujem program koji je podržala većina Nastavno-naučnog veća“, navodi Orlović u ostavci koju je podneo Nastavno-naučnom veću.

Podsećamo, Nastavno-naučno veće Fakulteta političkih nauka (FPN) izglasalo je nedavno profesora Slavišu Orlovića za dekana, a da bi posao prvi čovek FPN-a, njega je morao da podrži Savet fakulteta.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, na dan sednice Saveta FPN, na kojoj je trebalo da se glasa o izboru Orlovića,  studentkinje, studenti i aktivisti okupili su se ispred ove ustanove u znak protesta što na čelo fakulteta dolazi profesor kojeg je više studentkinja optužilo za seksualno uznemiravanje, što je, nezvanično, bio povod za njegovu smenu s funkcije prodekana, koju je tada, pre desetak godina, obavljao. Studenti su se prvo okupili ispred fakulteta, a onda su ušli u samu zgradu, gde su bili tokom trajanja sednice.

Ubrzo, studentkinje su slavile pobedu, jer je aktuelni dekan Dragan Simić izašao iz slušaonice 3, gde se odvijalo glasanje i obavestio ih da Orlović nije izglasan za dekana.

Međutim,  jedna od članica Saveta FPN rekla je za N1 da je Orlović ipak izglasan za dekana na ponovljenom glasanju. Prethodno je Simić rekao da Orlović nije izabran, jer je dobio 13 glasova, a Statut fakulteta predviđa da kvorum čini 27 članova Saveta i da je potrebna apsolutna većina da bi odluka bila doneta – dakle 14 glasova. Na sednici Saveta glasalo je 16 članova, nakon što je nekoliko njih, uključujući i predsednika, profesora Dušana Vučićevića, podnelo ostavke, od čega je 13 bilo za izbor Orlovića, a tri su bila nevažeća.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare