Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Odbornici Skupštine grada Beograda usvojili su na današnjoj sednici nekoliko planskih akata, među kojima i Plan detaljne regulacije područja između ulica Jurija Gagarina i Zemunske na Novom Beogradu.

Prema rečima gradskog urbaniste Marka Stojčića, kada se govori o tom planu planu, misli se na kompleks uz nekadašnju fabrku “IMT”.

“Taj deo grada se u poslednjih desetak godina razvijao bez Plana detaljne regualcije, pa smo došli u situaciju da je njegova izrada neophodna kako bi se preostali broj parcela razvio na pravi način”, rekao je Stojčić.

Naveo je da se taj prostor razvijao prema Planu generalne regulacije koji nije dovoljno dobro razradio ovaj deo grada.

“Ovo je možda i poslednji prostor u Novom Beogradu gde može da bude izgrađeno nešto značajno i to u centralnom delu opštine”, rekao je Stojčić.

Kada je reč o Planu detaljne regulacije bloka između Skadarske, Petra Kočića, Žarka Miladinovića i Tošinog bunara u opštini Zemun, Stojčić je pojasnio da se radi o korekciji saobraćajnog rešenja.

“Naime, u tom delu grada imamo veoma intenzivan saobraćaj, a nedovoljno razvijenu saobraćajnu mrežu. Zbog toga je tema ovog plana proširenje Skadarske ulice u cilju boljeg saobraćajnog funkcionisanja”, rekao je Stojčić.

Govoreći o planovima detaljne regulacije dela Višnjičke banje i dela opštine Zvezdara, Stojčić je rekao da su ove dve zone na dnevnom redu jer nisu regulisane, a da bi se bilo šta gradilo u navedenim zonama zakonski je potrebna izrada takvog plana.

“Plan detaljne regulacije područja između ulica Patrijarha Dimitrija, Miška Kranjca, Borske i naselja Miljakovac odnosi se na nekadašnji kompleks Industrije motora Rakovica”, rekao je Stojčić.

Dodao je da je taj kompleks već duže vreme van važnije funkcije za Grad Beograd ili Republiku, a da je u međuvremenu privatizovan.

“Novi vlasnici imaju ideju da na tom mestu naprave novi ‘centar’ opštine Rakovica, a zaista postoje elementi koji ukazuju da je na tom prostoru moguće, osim komercijalnih sadržaja, izgraditi i određene javne sadržaje”, dodao je Stojčić.

Na sednici su usvojene i izmene i dopune Plana detaljne regulacije prostorne celine između ulica Gospodara Vučića, Grčića Milenka i Ustaničke na opštini Voždovac, kao i za blok između Ulice Rada Končara, Banjalučke, Todora Dukina i Vojvode Prijezde.

Takođe, donete su i odluke o izradi Plana detaljne regulacije dela Višnjičke banje između ulica Despotovačke, Darinke Jevrić, Draginje Adamović i Nedeljka Košanina, kao i prostora između ulica Aleksandra Bugarskog, Lazara Trifnovića i spoljne magistralne tangente (CMT).

Usvojena je i odluka o izradi izmena i dopuna Plana detaljne regulacije područja između ulica Pančine, Svetog Nikole, Trnavske, istočne katastarske parcele i Ulice Veljka Dugoševića.

BONUS VIDEO: Požar u IMT-u

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar