Nakon što se među roditeljima đaka pojavila informacija da bi zbog sve većeg broja obolelih od gripa, korone, RSV-a i velikog kašlja zimski raspust mogao da bude produžen, Nova.rs saznaje da su šanse za to minimalne, skoro pa nikakve.

Naime, Srbiju je zapljusnula tridemija odnosno mešavina tri virusa zbog čega su ambulante i domovi zdravlja poslednjih nedelja puni. Prijavljena je i epidemija velikog kašlja, a epidemiolozi upozoravaju da nas najveći udar gripa očekuje upravo u januaru i februaru.

Zbog toga se među roditeljima đaka koji su na zimskom raspustu od 28. decembra povela polemika da bi isti mogao da bude produžen. O tome su pisali pojedini mediji.

Prvobitno je predviđeno je da se deca vrate u školske klupe 22. januara, dok đaci na teritoriji Vojvodine sitno broje do povratka u učionice 15. januara.

Nova.rs saznaje da se to, najverovatnije, neće promeniti i da su šanse da se zimski raspust produži minimalne.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako saznajemo, Ministarstvo prosvete čeka na izveštaj od Ministarstva zdravlja na osnovu kog će doneti odluku da li da zimski raspust produži ili ne.

Izveštaj još uvek nije pristigao, a naš izvor tvrdi da kako sada stvari stoje, od dužeg raspusta nema ništa.

Institutu za javno zdravlje Srbije prijavljeno je 9.143 slučajeva oboljenja sličnih gripu, najviše kod dece vrtićkog i osnovnoškolskog uzrasta, dok je na teritoriji Srbije do 7. januara prijavljeno 1.020 potvrđenih slučajeva velikog kašlja.

Inače, ranije se dešavalo da dođe do produžetka školskog raspusta.Tako su đaci 2019. godine zbog epidemije gripa imali nedelju dana duži raspust, a slična situacija ponovila se 2020, kada je raspust produžen za četiri radna dana.

BONUS VIDEO: Zašto raste broj obolelih od velikog kašlja u Srbiji?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar