Aleksandar Šapić Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić izjavio je danas da je na Savskom keju, na potezu od Brankovog mosta do Ušća, ostao još samo jedan splav koji je potrebno ukloniti, a da je uklanjanje u planu već iduće nedelje.

Tokom obilaska završne faze uklanjanja splavova, Šapić je rekao novinarima da je splav koji je ostao na tom delu najveći i da je njegovo uklanjanje najkomplikovanije, ali da je za 15. avgust planiran početak tog procesa.

Savski kej Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Kako je dodao, od kada je prošle godine grad zvanično krenuo u uklanjanje ilegalnih splavova, do sada je sklonjeno njih 98.

PROČITAJTE JOŠ

Šapić je najavio da će nakon završetka Savskog keja, akcija uklanjanja početi na obali Dunava, od Beton hale ka sportskom centru „Gale Muškatirović“, gde je plan da ostane svega pet splavove.

Nakon obale Dunava, dodao je Šapić, grad planira da ukloni splavove kod Sajma a zatim i kod hotela „Jugoslavija“.

Objasnio je i da nakon uklanjanja, grad ima plan da očisti reku.

Savski kej Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

„Veliki novac će nam trebati za izmuljenje. Probali smo sa nekim bagerima, ali je to rizično, oni upadaju. Ali ćemo to da uradimo, i krenućemo da sređujemo šetilišta“, kazao je Šapić novinarima na Savskom keju.

Kako je rekao, građani Beograda napokon mogu sa tog keja da vide Kalemegdansku tvrđavu i da imaju lep pogled na reku.

Beograd Foto: Adam Radosavljevic / Alamy / Alamy / Profimedia

Šapić je rekao da očekuje da u narednih godinu dana grad Beograd ima uređene splavove, koji imaju priključke za struju i vodi, koji plaćaju mesto i koji imaju prečišćivače voda.

„Očekujem da u sad praktično sledećih godinu dana, već smo krenuli da dovodimo infrastrukturu polako, jer nažalost ono nam i dalje stoji na upravnom sudu onaj projekat, ali uspevamo da se nekako snađemo i da iskoristimo neku postojeću infrastrukturu za vodu i struju i očekujem da ćemo vrlo brzo na Savskom šetalištu dovesti svoju infrastrukturu da mogu da se pozicioniraju“, rekao je on.

Aleksandar Šapić Savski kej Foto:TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Šapić je naveo da je plan grada da svaki splav ima svoje mesto, odnosno da stane na mesto koje je licitirano i koje je planom i projektom određeno.

„Možda takav utisak ne odajem, ali kada najmanje pokazujem tada sam najzadovoljniji“, istakao je Šapić i napomenuo da kada je počela akcija uklanjanja, kako je rekao, nije postojala nijedna osoba oko njega koja je verovala da je ovo moguće.

Gradonačelnik je podsetio da splav Fristajler i dalje potopljen, i da iz Ministarstva građevinarstva ne mogu da ga izvuku.

Foto: Marina Pupavac/N1

Prema njegovoj oceni, slučajevi kada su Fristajler i Kartel potonuli bili su ozbiljna opomena da mora da se bolje vodi računa o splavovima u prestonici.

Grad Beograd je 2021. godine napravio popis nelegalnih splavova, nakon čega su pokrenuti konkurs i licitacija za pozicije koje su iscrtane u skladu sa ekološkim, bezbednosnim i urbanističkim standardima.

Nakon uklanjanja splavova, plan grada je da se postave splavovi koji su izlicitirani.

Prema Šapićevim rečima, na rekama u prestonici biće onoliko splavova koliko je grad procenio da je optimalno – a to je za dve trećine manje nego što ih je bilo pre početka uklanjanja.

BONUS VIDEO Drami Vesića i Šapića još se ne nazire epilog: Ministar ne odgovara na uvrede, Vučić im „očitao lekciju“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare