Savski most Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Umesto rušenja Savskog mosta, ruske arhitekte dale su predlog da se preuredi u memorijalni kompleks.

Icarus, zajednica urbanih aktivista sastavljena od oko tri stotine ruskih arhitekata i dizajnera koji trenutno deluju u Beogradu, ponudila je domaćoj javnosti zanimljivo rešenje problema koji već godinama tišti srpsku prestonicu, predstavivši nedavno projekat Half-Bridge of Memories – Program revitalizacije prostora Starog Sajmišta kao mesta sećanja kroz nasleđe Savskog mosta, piše N1. 

Foto: Icarus

Na čelu osmočlanog tima koji stoji iza ove ideje nalazi se arhitekta Vitalij Sadnjikov iz firme RBTS, a predloženi koncept, kako je objašnjeno, podrazumeva očuvanje Starog savskog železničkog mosta kao integralnog dela spomen-područja posvećenog žrtvama holokausta, genocida nad Srbima i Romima i zločinima nad protivnicima okupatora tokom Drugog svetskog rata, piše na zvaničnom sajtu Icarusa, a prenosi portal Gradnja.

Zamisao je da se čelični luk mosta zajedno sa fragmentima bočnih raspona integriše u kompoziciju reustauriranog kompleksa logora Staro Sajmište duž ose glavnog spomenika.

Foto: Icarus

Kako je predloženo, očuvani paviljoni Starog Sajmišta i njegovog prostranog partera mogu postati domaćini ne samo izložbama, već i tematskim filmskim i pozorišnim festivalima.

Foto: Icarus

Most, sačuvan u fragmentima, pretvoriće se u polumost, nedovršenu strukturu veze dve obale koji se prekida iznad reke, u čijoj će se očuvanoj prepoznatljivoj konstrukciji nalaziti stakleni prolaz koji se prelama preko reke.

Deo projekta je i kompozicija sastavljena od 39.000 zvona koje njiše vetar, čime se aludira na broj žrtava stradalih u logoru smrti na levoj obali Save.

***

BONUS VIDEO: Zapušteni Savski most

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare