Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs, Printscreen Facebook

Da rudarska kompanija Rio Tinto ne miruje u Srbiji govori i njihovo poslednje obraćanje vlasnicima parcela, koje su zakupili za izgradnju istražnih bušotina od oko nekoliko ari zemlje. Naime, ova kompanija uputila je pismo u kojem govori o njihovom programu poljoprivredne podrške, gde vlasnicima parcela nudi pravo na kupovinu poljoprivrednih sredstava u maksimalnom iznosu do 1.000 evra.

Rio Tinto u pomenutom pismu navodi kako je doneo odluku da podršku omogući i vlasnicima parcela, od kojih ova firma zakupljuje zemlju, kao „dugogodišnjim saradnicima kompanije“.

U tom dokumentu se dalje navodi da Rio Sava, ćerka kompanije Rio Tinto, preuzima obavezu plaćanja troškova nabavke poljoprivrednih sredstava kao dela programa za poljoprivrednu podršku.

„Na osnovu prethodno utvrđenih kriterijuma o kojima ste obavešteni, imate pravo na kupovinu poljoprivrednih sredstava u maksimalnom iznosu do 1.000 evra“, piše u dokumentu.

Međutim, ono što je posebno interesantno u ovom pismu Rio Tinta o programu poljoprivredne podrške jeste sledeća rečenica:

„Preuzeli smo određene obaveze prema lokalnoj zajednici, kao i prema zemljištu čiji smo vlasnici i nastavićemo da ih ispunjavamo jer iste nisu obustavljene na osnovu poslednjih dešavanja i odluka nadležnih organa u vezi sa realizacijom projekta ‘Jadar’.“

Foto: Printscreen Facebook/Udruženje građana NE DAMO JADAR

Udruženje Ne damo Jadar ovaj potez Rio Tinta ocenjuje kao nastavak „potkupljivanja seljaka na čijim njivama su bušotine ove kompanije“.

„Šta su preuzeli prema nama mi ne znamo, i nikada nas niko nije obavestio o tim obavezama. Nama briga prljave kompanije ne treba, nije ona državni organ da ima obavezu prema nekom narodu u Nedeljicama“, navode iz Udruženja za portal Nova.rs i dodaju:

„Njihova obaveza je bila da nas pitaju, obaveštavaju o svojim planovima, a ne da istinu skrivaju, krše zakone ove zemlje, svesno zavode i manipulišu ljudima da bi ostvarili svoje prljave ciljeve“.

Ovo udruženje je istaklo da je Rio Tinto zakup zemljišta oko bušotina uredno platio, a sad je to još pojačao donacijom koja je veća od cene samog zakupa. Naime, kako su nam objasnili, Rio Tinto je vlasnicima zakup od nekoliko ari plaćao do sada oko 300 evra godišnje, a sada na taj iznos nude još 1.000 evra.

„Međutim, seljaku nisu rekli da i on odgovara na svojoj njivi za svaku tu bušotinu koja ne može biti na poljoprivrednom zemljištu. Kako sve svoje nezakonite radnje rešavaju novcem, uz pomoć vlasti, nerada institucija i inspekcija, nastavljaju da obmanjuje javnost, a sve nas guraju u dužnički ropstvo“, poručuju lokalni aktivisti.

Foto: Printscreen Facebook/Udruženje građana NE DAMO JADAR

Ne damo Jadar navodi da ovih cevi ima 528, te da je većina njih na privatnim njivama.

„Tako da je skoro pola miliona evra novi trošak kompanije koja nema delatnost poljoprivrede, koja nema građevinske dozvole za iste te bušotine, i na kraju firma koja poslednjih 20 godina radi u debelom minusu“, navodi iz Udruženja Ne damo Jadar pozivajući se na završne račune u APR-u.

„Mislite o tome kad vas ljudi pozovu na protest, pobuna je jedino što može da nas spase“, poručuju iz ovog udruženja.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

***

BONUS VIDEO – Vlada Srbije ugovara fabriku baterija: Gradiće je kompanija u koju investira i Rio Tinto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar