Gornje Nedeljice Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Meštani Gornjih Nedeljica kod Loznice strahuju da kompanija Rio Sava, odnosno Rio Tinto, planira da nastavi dalje priču o projektu "Jadar" u tom kraju nakon što su, kako tvrde, tri parcele nedavno prešle u vlasništvo te kompanije.

Kako nam kažu meštani Gornjih Nedeljica, oni su primetili promenu na sajtu e-Katastra i tamo videli da je Rio Tinto preuzeo vlasništvo nad još tri parcele od 27. januara ove godine.

Oni nastavljaju priču dalje, uverena je meštanka Gornjih Nedeljica i članica udruženja „Ne damo Jadar“ Marijana Petković.

„Nova“ je uvidom u e-Katastar videla da je za jednu parcelu pokrenut postupak promene nosioca prava na nepokretnost, ali se ne navodi na koga.

Za razliku od nje druge dve parcele vode se na kompaniju Rio Sava, a uvidom u e-Katastar vidi se da su poslednja ažuriranja za ove parcele urađena 28. januara.

Meštani Nedeljica su zbog Rio Save u ponedeljak održali i sastanak sa predstavnicima lokalne samouprave, a od kojih su dobili obećanje da će istog dana biti napravljen plan izlaska opštinskih inspekcija na teren.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Imali smo razgovor sa lokalnom samoupravom i objasnili smo šta smo imali. Stavili smo im zahteve koji su dati Vladi Srbije i to je njihov posao, oni su za to plaćeni. Tražili smo da se krene u konkretnu realizaciju i da izađu sve relevantne opštinske inspekcije na teren i da utvrde sve prekršaje koji su načinjeni u dosadašnjem radu Rio Save, odnosno Rio Tinta. Obećano nam je da isto popdne biti napravljen plan izlaska opštinskih inspkecija na teren“, kaže za „Novu“ Marijana Petković iz udruženja „Ne damo Jadar“.

Ko je uzimao uzorke zemlje u Nedeljicama

Na pitanje da li se na sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave govorilo i o ljudima koji su u nedelju radili „uzorkovanje zemlje“ u Gornjim Nedeljicama zbog gasovoda, Marijana kaže da su razgovarali o tome i dodala da su im iz lokalne samouprave „govorili da to nije zbog Rio Tinta“.

„Inače nisu obuhvaćena sva sela gasifikacijom tako da je to dovoljan pokazatelj da oni dalje teraju priču. Kada uporedite gasovod koji je naznačen u Prostornom planu projekta ‘Jadar’ i gasovod koji je planiran od Valjeva do Loznice jasno se vidi da se radi o istom gasovodu, čija ulivna tačka je baš u Nedeljicama“, kaže Petković za „Novu“.

Foto:eKatastar
Foto:eKatastar

Ističe i da „nedavno prodate parcele“ nisu na trasi ovog gasovoda, gde su radili „uzorkovanje zemlje“.

Podsetimo, meštane Gornjih Nedeljica u nedelju su iznenadili „nepoznati ljudi“ koji su došli u to selo i sa njiva uzimali uzorke zemljišta, a na kraju je intervenisala i policija jer članovi udruženja „Ne damo Jadar“ nisu dozvolili da se uzorci odnesu. Još tada su se predstavnici udruženja „Ne damo Jadar“ pitali „ko je ponovo uzimao uzorke pošto je završeno sa Rio Tintom“.

Tom prilikom je aktivistima rečeno da se uzorak zemlje uzima zbog potrebe izgradnje gasovoda.

Inače, Vlada Srbije je u avgustu prošle godine usvojila plan kojim je predviđena izgradnja gasovoda od Valjeva do Loznice, a na tvrdnje pojedinih opozicionih grupacija da se to radi zbog kompanije Rio Tinto, predstavnici izvršne vlasti, ali i sama kompanija negirali su te navode.

„Priča će biti završena tek kada vidimo leđa Rio Tintu“

Meštani Gornjih Nedeljica ranije su za „Novu“ već rekli da priča oko Rio Tinta nije završena sve dok ne odu svi radnici ove firme i ne zatvore njena predstavništva. Oni su tom prilikom našoj ekipi naveli da traže da se sanira šteta od bušotina, te da država otkupi prodate kuće i ponudi ih poljoprivrednicima.

Tražimo i da se trajno zabrani rudarenje u plodnim krajevima, naveli su nam meštani Gornjih Nedeljica.

„Tražićemo od predsednika Srbije Aleksandra Vučića pismenu garanciju da nema iskopavanja litijuma i bora u plodnim mestima Srbije“, poručio je predsednik lokalne mesne zajednice Dragan Karajčić za „Novu“.

Govoreći o saniranju štete Rio Tinta, Karajčić je procenio da bi to moglo da traje i godinu i više dana i to pod uslovom da krenu sada.

„Više košta rekultivacije i vađenje tih cevi nego što je Rio Tinto do sada uložio“, ocenio je on.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Podsetimo, premijerka Srbije Ana Brnabić saopštila je na konferenciji za novinare 20. januara posle sednice Vlade Srbije da je ukinuta Uredba o Prostornom planu projekta „Jadar“ i da je time „stavljena tačka na Rio Tinto u Srbiji“.

„Poništeni su svi upravni akti vezani za Rio Tino, odnosno Rio Sava, sve dozvole odluke, rešenje i sve ostalo. Ugovore nikada nismo imali kao što smo više puta rekli. Dakle, ispunili smo sve zahteve ekoloških protesta i stavili tačku na Rio Tinto u Srbiji“, rekla je tom prilikom premijerka Srbije.

Bonus video – Izjave iz Gornjih Nedeljica

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare