Foto: print screen NovaS

Koliko dugo pojam relativizacije živi među nama i jesu li se građani navikli na to da žive u opasno zamagljenoj stvarnosti? Na ova pitanja ogovarali su novinarka Antonela Riha i predsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Vladimir Radovanović u emisiji "Među nama".

Govoreći o relativizaciji događaja u Srbiji, voditeljka emisije „Među nama“ pitala je goste da li je komentar na napad dece predsednika Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, koji glasi „što bi se dizala buka samo oko njengove dece kada se niko nije bunio ni zbog napada na decu predsednika“ opasan.

Predsednik UNS-a Vladimir Radovanović je na to odgovorio da je opasno svaki put kad se ne osudi neko nasilje.

„Imamo i u novinarskom svetu da neke kolege trpe pritiske, čak i pretnje a da neke druge kolege na to okreću leđa, ignorišu. Kada je reč o novinarima koji su u provladinim medijima onda ovaj drugi, takozvani opozicioni blok ćuti i obrnuto“, rekao je Radovanović i objasnio:

„Kao što bi trebalo da svi novinari osude pretnje koje dolaze iz bilo kog medija, tako bi bilo dobro i čini mi se lekovito za ovu našu situaciju da stranke osude svaki poziv na verbalno ili fizičko nasilje upućen bilo kom političaru, a naročito ako je reč o deci, bilo da je reč o onome ko je na vlasti bilo u opoziciji“.

Povezane vesti:

Antolena Riha se na to nadovezala rekavši da Radovanovićeva izjava, iako smatra da je izrekao u najboljoj nameri, upravo zvuči kao relativizacija.

„Mi govorimo o jednom kontrentom događaju, a to je sinoćni napad na porodicu Dragana Đilasa, jer ja nikako ne mogu da razumem da neki huligani odu blizu zgrade gde žive deca Dragana Đilasa, skandiraju i mlate bakljama, i da mi pritom znamo da to organizuje vlast“, rekla je Riha.

Ona je objasnila da bi „jako volela“ da, kada se govori o nasilju i napadima, fokusira na svaki slučaj pojedinačno i osudi svaki slučaj pojedinačno.

„Jer kad kažemo svi su napadnuti, i novinari, i ovi i oni, i političari, onda upravo radimo ono što se meni čini da je jako pogrešno. Naročito danas, dan posle tog nasilja i posle potresnog svedočenja Dragana Đilasa, da mi pričamo „pa da, svi oni prolaze isto i svi mi na društvenim mrežama prolazimo neke napade“, objasnila je ona i zaključila:

„Ne, ovo je bio konkretan napad na jednog opozicionog političara, čak ne ni na njega, nego na njegovu porodicu.“

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare