Protest u Loznici "Ne damo Jadar" Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

U organizaciji ekoloških udruženja protesti protiv otvaranja rudnika litijuma večeras će biti održani u pet, a do kraja nedelje u još najmanje 18 gradova.

Večeras s početkom u 19 časova protesti će biti održani u Rači, Smederevu, Rekovcu i Bresnici, a u Boru u 18 časova.

Protest u Inđiji biće održan sutra na Trgu kod Pošte, u 19 časova. Za sutra su i stanovnici Sremske Mitrovice zakazali „Veliki narodni skup protiv Rio Tinta“ ispred Sportsko-poslovnog centra „Pinki“ (19h).

I žitelji Pomoravlja okupiće se sutra u 19 časova u Jagodini, a njihova poruka u pozivu za protest glasi: „Ako poljoprivrednik nisi, nećeš ovde kopati ni tuđi otpad dovlačiti“.

PROČITAJTE JOŠ:

Takođe sutra, u utorak, 6. avgusta, s početkom u 20 časova, protiv otvaranja rudnika litijuma protestovaće i žitelji Knića, ispred Doma kulture.

Za sredu, 7. avgusta, protesti su zakazani u četri grada. Kragujevčani će se okupiti na platou ispred Robne kuće, a Novosađani kod spomenika Svetozaru Miletiću.

U Bajinoj Bašti i Obrenovcu protesti će biti održani na gradskim trgovima, svi s početkom u 19 časova.

U četrvtak 8. avgusta, Gornjomilanovčani organizuju protest „Stop Rio Tinto“ u Gradskom parku (19h). U isto vreme protestovaće i građani Subotice (Trg slobode), Smederevske Palanke (kod Fontane) i Kruševca na Trgu kosovskih junaka.

Pod geslom „Za mnom junaci“, protest Čačana je zakazan za petak, ; 9. avgusta na Gradskom trgu (19h), kao i u Nišu (kod Gradonačelnika), Vranju (plato ispred Robne kuće), Lazarevcu ispred Rudarske česme i Vladimircima kod zgrade Opštine.

PROČITAJTE JOŠ:

Ekološka udruženja najavila su za subotu, 10. avgusta na Terazijama u Beogradu veliki protest protiv otvaranja rudnika litijuma.

Proteklih dana održani su masovni protesti građana protiv rudnika litijuma u Loznici, Valjevu, Ljigu, Barajevu, Bogatiću, Grockoj, Kraljevu, Negotinu, Koceljevi, Šapcu, Arilju, Aranđelovcu, Krupnju, Mladenovcu, Kosjeriću, Paraćinu, Požegi, Mionici, Raški, Pančevu, Topoli, Osečini…

Na svim skupovima je zatraženo da vlast usvoji zakon o trajnoj zabrani geoloških istraživanja i eksploataciji litijuma i bora u Srbiji. Rok za usvajanje tog zakona, koji su vlastima postavila ekološka udruženja, je 10. avgust.

Proteste protiv otvaranja rudnika litijuma podržale su i mnoge javne ličnosti poput glumaca Jelisavete Seke Sablić i Nenada Jezdića, akademika i dramskog pisca Dušana Kovačevića, režisera Gorana Markovića, košarkaša Vladimira Štimca, univerzitetskih profesora Ratka Ristića, Branimira Jovančićevića, Mila Lompara…

BONUS VIDEO: Osečina, protest protiv iskopavanja litijuma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare