Foto: Ljubica Sokić

Nakon tri dana nezaboravne fešte, spektakularnim višeminutnim vatrometom i uručenjem prestižnih saborskih nagrada završen je 63. Dragačevski sabor trubača. U konkurenciji 16 finalista, za najbolji orkestar proglašen je bend Vladimira Ivanovića iz Zagužanja , dok je titulu najboljeg trubača poneo Mihailo Zećirović.

Pobednik je održao koncert nakon što mu je uručena nagrada.

Dok je žiri odlučivao o nagradama goste su zabavljali Snežana Đurišić, Čeda Marković, Aleksandar Tirnanić i Danica Krstić. „Kosi tata, kosim ja“ je pesma otpevana za Novaka Đoković koji je Srbiji doneo zlato na Olimpijadi. Naša, po mišljenju mnogih, najbolja pevačica je publiku ‘podigla na noge’ svojim starijim ali i novim hitovima.

„Obožavam Snešku. Zbog nje sam i došla iz Kraljeva. Volim pesmu ‘Lepi moj’. Divan je čovek i najbolja pevačica narodne muzike „, kaže Tamara Grujić iz grada pored Ibra. Nastupao je i Dejan Jevđić sa svojim orkestrom koji kaže za Nova.rs da voli ovaj festival koji mu je doneo mnogo u životu. Guča nas je proslavila i uvek joj se rado vraćamo, istakao je Dejan Jevđić.

Foto: Ljubica Sokić

Predsednik opštine Lučani, Milivoje Dolović kaže da je i juče u Guči bilo preko 50.000 posetilaca. „Svi programski sadržaji su se odvijali po planu, ali večeras je ogromna gužva“, priča on za Nova.rs.

Foto: Ljubica Sokić

Posebno je ponosan što nije bilo do sada nikakvih incidenata. Ocenjuje da su posetioci uživali proteklih dana u svim kulturno-umetničkim sadržajima. Podseća da je održano takmičenje u zdravičarstvu, višeboju, a i prikazana je dragačevska svadba iz 19. veka.

Foto: Ljubica Sokić

„Trudićemo se da unapređujemo sabor, mi se spremamo tokom čitave godine za festival trube“, zaključio je Dolović napominjući da će konačne utiske sumirati narednih dana.

Foto: Ljubica Sokić

Podsećamo, u finalnom takmičenju su učestvovali trubački orkestri Vladimira Ivanovića , Ivana Kadrića , Vladimira Kuzmanovića, Manuela Ametovića, Božidara Mladenovića, Milovana Petrovića, Stanislava Antića , Isidora Zećirovića, Marka Gligorijevića, Siniše Stankovića , Boška Krdžavca, Elvisa Bajramovića , Milenka Filipovića, Dianijela Kostića , Marijana Nikole Krstića i Dragana Pavlovića.

Foto: Ljubica Sokić

Inače, Guča je prestonica trube od 1961. godine, kada je prvi put održan Dragačvski sabor. Jedan je od najvećih i najposećenijih muzičkih festivala u Evropi, najznačajnijih kulturno-umetničkih događaja autentičnog narodnog stvaralaštva, jedinstvene muzike srpskih i balkanskih trubačkih orkestara. Dragačevski Sabor trubača u Guči našao se na internet stranici popularnog magazina National Geographic među deset najvažnijih događaja u svetu.

***

BONUS VIDEO – Počinje 63. Sabor trubača u Guči

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare