Foto: Printscreen Rtv Novi Pazar

Dženan Džaferović, profesor hemije iz Tutina tvrdi da je zbog nepravde početkom septembra ostao bez posla. Objašnjava za Nova.rs da je u junu raspisan konkurs za mesto profesora hemije u gimnaziji u tom gradu, na koje su se prijavili on i Mahija Demirović, inače ćerka bivšeg reisa islamske zajednice Adema Zilkića. On navodi da je i pored toga što ne ispunjava uslove za ovu funkciju, posao dobila Demirovićeva. Direktor gimnazije negira ove navode i tvrde da je sve po zakonu, mada više puta ističe da je odluku o zaposlenje donela komisija za prijem, a on je samo potpisao.

Pišu: Tanja Milovanović i Irfan Ličina

Džaferović ističe da je ogorčen „zbog sistema u Srbiji i na način na koji se dobijaju poslovi, odnosno preko veze i poznanstva“. Naglašava da je godinama radio u srednjoj školi u Tutinu kao profesor hemije, međutim, bez posla je ostao jer je na njegovo mestu došla osoba koja nije stručna za isto.

„Mi u prosveti obično potpisujemo ugovore od 1. septembra od avgusta, i onda se ponovo obnavlja. U mom slučaju tako je trajalo od 2017. godine, do ovog septembra. U junu, odnosno letos, bio je raspisan konkurs radno mesto profesora hemije, i na tom konkursu smo se javili moja koleginica Mahija Demirović, inače ćerka reisa Zilkića, i ja. I pre raspisivanja konkursa vodio se spor oko toga da li je koleginica stručna da radi u našoj školi ili ne, zbog čega sam čak uputio i dopis Ministarstvu prosvete i dobio sam odgovor da ona ne ispunjava uslove. Međutim, na konkursu je ipak ona primljena u stalni radni odnos“, naglašava ovaj profesor.

Dopis Ministarstva iz marta o tome da Mahija Demirović ne ispunjava potrebne uslove Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Kako navodi, sumnja da je do ovakve odluke došlo zbog toga što je njena porodica, ali i njenog supruga, izuzetno politički jaka i uticajna u Tutinu. On ističe i da njegovi problemi sa pomenutom profesorkom Demirović datiraju od samog početka kada je došla da radi u školu, jer, kako tvrdi naš sagovornik, ne ispunjava neophodne uslove za bavljenje tim poslom.

„Ona je primljena u školu iako ne ispunjava uslove za profesora hemije. Mi smo dosad delili fond časova, odnos je bio  50 – 50 odsto norme. Međutim, sada u junu je raspisano da jedan profesor radi punu normu, nakon čega je ona primljena. Drugi profesor bio je predviđen da radi na predmetima koji su usko vezani za hemiju, ali je meni dat otkaz, verovatno zbog istupanja u javnosti, dok je za taj drugi posao angažovan neko ko uopšte ne radi u školi“, ističe on i dodaje:

„Ja sam se zbog toga žalio svima, pa čak i Republičkoj inspekciji, koja je izašla na teren i utvrdila određene nepravilnosti, zbog čega su naložene i neke mere, odnosno traženo je da se raspiše novi konkurs“, ističe naš sagovornik.

Dodaje i da je u sredu raspisan novi konkurs za profesora hemije u gimnaziji, kao i da ima određena saznanja da će ćerka bivšeg reisa ponovo biti primljena. Podseća da ima mišljenje iz Ministarstva da Demirovićeva nije kvalifikovana za to mesto, koje je i dostavio našoj redakciji.

„Saznao sam da u poslednje vreme na sve načine pokušavaju da se na nečastan način papirološki pokriju, a sve to kako bi imali alibi za ovo što rade. Saznao sam da su određene političke strukture sredile neko mišljenje iz ministarstva, iako imam ovo od marta u kome se navodi da ona ne ispunjava uslove. Navodno, u tom se ističe da je ona stručna i da će njega da priloži na novom konkurusu“, objašnjava on.

Foto: Shutterstock

Džaferović navodi da je jasno da je njegova koleginica primljena jer ima određenu političku podršku, ali da ne želi da se miri sa nepravdom kakva mu je učinjena.

„U sve ovo je upletena i načelnica školske uprave u Kraljevu Bojana Marinković. Mislim da su išli preko nje, odnosno da im je ‘završavala’ u ministarstvu, jer je ona mene kontaktirala nekoliko puta i govorila mi da će sve biti u redu. Saznao sam i da je pomenuta načelnica dobila nalog iz kabineta ministra Mladena Šarčevića da prati ceo ovaj proces, upravo kako ne izvisila Demirovićka“, ističe on.

Džaferović dodaje i da je početkom septembra zbog svega ovog podneo tužilaštvu krivičnu prijavu protiv direktora škole Rifata Gegića zbog prijema Demireviće u školu, iako ne poseduje odgovarajuće uslove, ali ga dosad niko nije kontaktirao.

Direktor gimnazija: Odluku je donela komisija, ja sam je samo potpisao

U gimnaziji odbacuju sve Džaferovićeve navode i tvrde da su u pitanju čiste insinuacije.

„Nema govore o tome da je nova profesorka hemije zaposlena na osnovu političkih ili bilo kojih drugih veza. Ovo je njegov pokušaj da pored svih odbijanja, uruši moj ugled, ali i ugled moje porodice. Ja sam 30 godina profesor, direktor sam 5 godina, još godinu dana i idem u penziju, i ne bi mi palo na pamet da urušim ono što sam godinama gradio“ tvrdi direktor gimnazije Rifat Gegić.

Ilustracija Foto: Shutterstock

On potvrđuje da je otac nove zaposlene u njihovoj školi bio poglavar Islamske zajednice, ali da on tu funkciju ne obavlja već pet godina, i da ni na koji način nije uticao na odluku o zaposlenju njegove ćerke.

„Mogu da razumem da optuži mene, ili inspekciju u Kraljevu, ali da optuži ministra prosvete Mladena Šarčevića da je korumpiran i da je umešan u zapošljavanje u jednoj školi u Tutinu je po meni suludo“ naglašava direktor gimnazije.

Gegić objašnjava da je na raspisanom konkursu komisija pregledala priložena dokumenta, i izabrala je koleginicu da predaje hemiju i da je on samo potpisnik odluke koji je donela konkursna komisija i školski odbor.

„Sve je po zakonu, to potvrđuje i Republička školska inspekcija koja je pregledala ceo slučaj“ tvrdi.

A na pitanje zašto je ponovo raspisan konkurs, objašnjava da je pošto je Džaferović uložio žalbu na stručnosti koleginice koja je zaposlena umesto njega,  škola u obavezi po zakonu da raspiše novi konkurs, kako bi ponovo konkursna komisija sagledala sve stavke i izabrala kandidata koji će obavljati posao.

„Mi smo na raspisali novi konkurs, sada imamo četiri prijavljena kandidata. Jedan od njih će biti zaposlen u našoj školi, a troje će biti nezadovoljno. Konkursna komisija će doneti odluku, a ja ću je samo potpisati. Možda će biti zaposlena još neka osoba, ja to ne znam. Sve to je na komisiji“ zaključio je direktor gimnazije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar