Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Printscreen/YouTube/RTS

Grupa profesora Akademije strukovnih studija Beograd, sa odseka Kompjutersko mašinsko inženjerstvo, obraćala se više puta Ministarstvu prosvete sa zahtevom da se ispita rad rukovodioca njihovog odseka Vesne Šotre, validnost njenih doktorskih diploma i stručnost da kao doktor ekonomije i biznisa vodi mašinski odsek. Vesna Šotra za Nova.rs odgovara da je ona završila osnovne mašinske studije, da je mašinac u duši i da za njen rad nije presudno iz koje oblasti ima doktorat.  

Reč je o bivšoj Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija Novi Beograd, koja je postala deo Akademije strukovnih studija. Na čelu te škole je svojevremeno bila Vesna Šotra, pre toga njen suprug, a zbog neregularnost u njihovom radu više puta je intervenisala i Agencija za borbu protiv korupcije. Pošto je 2019. godine Visoka tehnička škola strukovnih studija postala deo novoosnovane Akademije, Šotra je postala rukovodilac odseka.

Foto: Privatna arhiva

U dopisu ministru prosvete Mladenu Šarčeviću u junu ove godine profesori podsećaju ministra da je jedno od njegovih obećanja prilikom osnivanja akademija bilo rešavanje pitanja korupcije i nezakonitog ponašanja direktora.

„Vi ste kao jedan od osnovnih razloga formiranja Akademija naveli da se smene bahati direktori visokih škola što u našoj ustanovi do danas nije učinjeno“, pišu profesori ministru.

U dopisu koji 24. juna ove godine šalju Šarčevićevom pomoćniku Bojanu Tubiću traže da se provere doktorske disertacije Vesne Šotre na dva privatna fakulteta.

Šotra je, prema tom dokumentu, doktorirala na dva fakulteta.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Prvo je u decembru 2013. godine doktorirala na Fakultetu za preduzetnički biznis Univerziteta Union „Nikola Tesla“ sa temom „Razvoj tržišne privrede zemalja u razvoju u tranzicionom periodu“. Tom prilikom Šotra je postala doktor ekonomskih nauka iz oblasti menadžmenta i biznisa.

Zatim je aprila 2014. godine na Fakultetu za poslovno-industrijski menadžment, koji se sada zove Poslovni i pravni fakultet Beograd, na sadašnjem Univerzitet Union „Nikola Tesla“ sa tezom „Uticaj globalnih ekonomskih tokova savremene tržišne privrede na tranzicione procese zemalja u razvoju“.  I tu je Šotra postala doktor nauka za menadžment i biznis.

„U roku od pet meseci doktorirala je na dva fakluteta iz istih oblasti sa disertacijama koje su po svom sadržaju verovatno istovetne, a da ne govorimo o upisu doktorskih studija na pomenute fakutete, gde postoji antidatiranje, što je za krivično gonjenje“, upozoravaju profesori u svom pismu.

Izražavaju takođe sumnju da pomenuti fakulteti nisu zadovoljili uslove za akreditaciju.

„Nema osnova da neko doktorira sa istom tezom na dva različita fakulteta, a takođe se sumnja u kvalitetet disertacija i da de radi o plagijatima“ ocenjuju profesori.

Isti dopis profesori šalju i pomoćnici ministra za inspekcijske poslove Jasmini Jovanović.

Međutim, ni na jedan od ovih zahteva profesori nisu dobili odgovor, niti je u školu došla inspekcija Ministarstva kako su tražili. U Ministarstvu prosvete nismo dobili odgovor da li će i kada odgovoriti na pomenute dopise profesora.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Sami profesori ne žele da pričaju u javnosti o problemima u školu, ali podsećaju da se u ovoj ustanovi ništa nije promenilo iako su imali obećanja da će se prerastanjem u Akademiju srediti situacija. Tvrde da se nepravilnosti u rukovođenju školom profesorke Šotre, kao i da javnosti nisu dostupni finansijski izveštaji škole.

Vesna Šotra za Nova.rs odbacuje sve primedbe i kritike na svoj račun.

„Završila sam Mašinski fakultet, magistrirala sam na njemu, punih 38 godna radim u ovoj školi i predajem mašinske predmete. Ja sam mašinac u duši“ odgovara na primedbe o svojoj stručnosti da kao doktor menadžmenta i ekonomije vodi Odsek za kompjutersko mašinsko inženjerstvo.

Navodi da su važne i osnovne studije i celokupno obrazovanje.

„Nisam jedina koja je doktorirala na privatnom fakultetu. Ne gleda se iz čega su doktorati, već da budete doktor nauka, tako piše u zakonu. Toga ima i na drugim fakultetima, po tom osnovu bi mnogi bili sporni“ odgovara na pitanje o spornim doktorskim diplomama na privatnim fakultetima, ali izbegava komentar o tome kako je doktorirala na dva fakulteta u roku od pet meseci.

Foto: Printscreen/YouTube/RTS

Povodom primedbi da bahato rukovodi školom, kao i da javnosti nisu dostupni finansijski izveštaji o poslovanju, Šotra odgovara da ona ima podršku kolektiva škole kao rukovodilaca odseka, a da primedbe na njen rad iznose pojedinci koje su ona i njen suprug, koji je pre nje bio direktor škole, pobeđivali na izborima za čelne ljude škole, još dok je funkcionisala kao Visoka tehnička škola strukovnih studija.

Kada je u pitanju finansijsko poslovanje škole, odgovara da po sistematizaciji ona nije odgovorna za taj deo posla, već da time rukovodi vršilac dužnosti predsednika Akademije prof. dr Vojkan Lučanin.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Dodaje da je Lučanin na Nastavnonaučnom veću u junu ocenio da ona jako dobro rukovodi odsekom na čijem je čelu.

Šotra ne spori probleme u rukovođenju školom koji su ranijih godina zamerani njenom mužu, a i njoj, dok su bili u rukovodećim organima Visoke tehničke škole strukovnih studija kao samostalne ustanove. Sukob interesa i nepravilnosti u njihovom radu svojim rešenjem tada je potvrdila i Agencija za borbu protiv korupcije  Zbog rešenja Agencije Šotra je smenjena, ali je kasnije ponovo izabrana za direktorku.

Da podsetimo, Agencija je ocenila da je Vesna Šotra bila u sukobu interesa kada je kao član Saveta škole učestvovala u odluci da se 2013. godine, njenom suprugu, tada direktoru škole, isplati 600.000 dinara za izradu i sprovođenje projekta akredacije za studije u školi.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Prema agenciji, Šotra je još dva puta bila u sukob interesa i to kada je na sednici 2015. učestvovala u odlučivanju o izboru svog supruga za još jedan direktorski mandat, a godinu dana kasnije učestvovala i u svom izboru za direktora pomenute škole.

Za svoj izbor Šotra nam je ponovila objašnjenje kojim se branila i pred Agencijom da je prilikom  svog izbora predala nevažeći listić.

Kada je u pitanju njeno glasanje kao člana Saveta škole za odluke koje se tiču njenog supruga, Šotra navodi da njen glas nije bio odlučujući da njen muž bude izabran za direktora.

„Godinama sam radila u toj školi, tamo smo se moj muž i ja i upoznali. Šta je trebalo da napustim posao kad je moj muž izabran za direktora“ odgovara.

Međutim na opasku da je mogla da se izuzme iz odlučivanja o odlukama koje se odnose na njenog supruga ili čak i da napusti Savet škole, s obzirom na potencijaln sukob interesa kaže:

„Da se izuzmem iz odlučivanja ili da ne budem uopšte u Savetu zbog sukobu interesa, to je trebalo pravnik da mi kaže. Ja sam završila Mašinski fakultet i to ne moram da znam“.

Inače, Vesna Šotra je bila direktorka Visoke tehničke škole strukovnih studija Novi Beograd od 2016. do 2019. godine, kada je ta škola postala sastavni deo Akademije tehničkih strukovnih studija. Ona je na tom mestu nasledila svog supruga, koji je školom rukovodio od 2012. do 2016. kada je otišao u penziju.
***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare