Jedan od prethodnih protesta u školi "Ivo Andrić" Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Zaposleni u osnovnoj školi "Ivo Andrić" u Rakovici planiraju da u petak na Dan škole, organizuju protestnu štetnju do zgrade opštine i na taj način upozore lokalne vlasti i nadležno Ministarstvo na problem v.d stanja u toj školi koje traje godinu dana. 

Aleksandra Popović, članica Školskog odbora i nastavnica fizike u ovoj školi, objašnjava za Nova.rs da škola već godinu dana nema direktora, već joj Ministarstvo prosvete nameće drugog vršioca dužnosti, iako postoji osoba iz škole koja ima podršku i nastavnika i školskog odbora da rukovodi školom.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Dragana Dejanović Kovačević, koja je nastavnica u ovoj školi već 15 godina, već na dva konkursa je dobila podršku većine kolektiva da bude direktorka škole, na drugom izboru je dobila podršku i većine u škoskom odboru. Međutim, ministarstvo to ignoriše“, dodaje.

Na drugom konkursu ova kandidatkinja je dobila podršku od 90 glasova članova školskog kolektiva, dok su samo tri člana bila protiv njenog izbora.

Umesto izbora ove kandidatkinje, Ministarstvo dva puta, jednom u oktobru prošle godine, drugi put u avgustu ove godine, postavlja za vršioce dužnosti direktora nastavnice iz drugih škola.

„Zašto naša kandidatkinja nije izbrana to je pitanje za ministra. Verujemo da nije izabrana jer lokalna samouprava nije u njoj prepoznala osobu podobnu da vodi školu„, ističe Aleksandra Popović.

Dodaje da ne postoji zakonska odredba po kojoj sa izborom direktora mora da se složi lokalna samouprava, već je to više dobra praksa da se i opština konsultuje o izboru čelnih ljudi škola na njenoj teritoriji.

„Naša koleginica Dragana Dejanović Kovačević je nastavnica sa zavidnim iskustvom, a tokom vanrednog stanja snimala je i časove nastave na daljinu. Ministarstvo je izabralo da može da predaje celoj naciji, a istovremeno smatra da ne može da rukovodi našom školom, jer ministar u svom obrazloženju navodi da ona ometa rad škole“, upozorava članica Školskog odbora škole „Ivo Andrić“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Protestna šetnja, koju nastavnici najavljuju za petak, jeste treći po redu takav protest kojim kolektiv škole pokušava da skrene pažnju na svoj problem.

„Mi smo potpuno nevidljivi za Ministarstvo prosvete, školsku upravu i opštinu. Ignorišu naše zahteve i imamo osećaj da nam šalju poruku da nismo dovoljno glasni, što nas tera da razmislimo i o radikalizaciji naših protesta“ naglašava naša sagovornica.

Ne želi da govori o tome kako bi ta radikalizacija mogla da izgleda, jer će o tome više dogovarati kada vide kako će proći najavljena protesna šetnja.

„Imamo veliku podršku roditelja, koji nam pomažu i u organizaciji protesta. Oni su inicirali ove protesne šetnje jer su kao i mi svesni da nadležni ignorišu probleme u našoj školi“ poručuje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare