Foto:EPA-EFE/Matteo Corner

Osnovna škola "Ivo Andrić" u Beogradu bori se za to da dobije direktora kojeg želi kolektiv, nekog ko poznaje potrebe i probleme ove ustanove. I pored toga što postoji kandidat koji ima većinsku podršku zaposlenih odabran je i svega nekoliko dana pred početak školske godine doveden novi vršilac dužnosti direktora koji stiže iz druge škole. Zaposleni smatraju da u vreme pandemije takvi postupci mogu da otežaju rad škole i ugroze bezbednost zaposlenih i đaka.

Zaposleni su očekivali da posle više meseci ministar prosvete za direktorku imenuje Draganu Dejanović Kovačević koja je dobila većinu glasova i na Nastavničkom veću i na Školskom odboru, ali je u školu bez najave i obrazloženja ušetala nova v.d. direktorka, koja nije zaposlena u ovom kolektivu – Jelena Lucić.

„Sve to čini da škola nebezbedno funkcioniše i ometano radi. Da je postavio našeg kandidata, koji je upoznat sa načinom funkcionisanja škoele,  ne bi bilo smetnji, ovako nam preti organizacioni haos. Dolazi osoba koja nas ne poznaje. Mi sada dosta stvari radimo onlajn, kako će nam zadatke davati i znati šta od nas može da očekuje, neko ko nas ne poznaje“, objašnjava nam učiteljica i predstavnica sindikata te škole Sandra Radovanović.

Ona ističe da je reč o velikoj školi koja ima 1.200 đaka i pride gostujuću Petu ekonomsku školu, što čini ukupno oko 2.000 učenika.

„Možete misliti koliko tu ima epidemioloških rizika od 1. septembra da se sve  organizuje, a to bi trebalo da bude posao nekoga ko nimalo ne poznaje kolektiv, đake i roditelje, ne zna kako škola diše i kako je do sada radila. Stvara se neka negtivna atmosfera koja ne treba nikome u ovo vreme pandemije“, upozorava naša sagovornica.

Ona dodaje da zaposlene ne zanima politika niti to čiji je kadar direktorka koja je dovedena u školu, samo ih interesuje da škola bude sigurna i bezbedna i po njih i po đake.

Ona napominje da su nastavnici dužni da i pred decom pokažu da imaju svoj stav i svoje mišljenje. Ističe da i roditelji negativmno reaguju na ovu odluku.

Kako je sve počelo?

Sve je krenulo odlaskom prethodnog direktora Milana Pašića na mesto pomoćnika ministra prosvete za osnovno obrazovanje. Nova.rs pokušala je da kontaktira Milana Pašića i da sa njim porazgovara o dešavanjima u školi na čijem je bio čelu, ali on nije odgovorio na naše poruke i pozive.

Prema rečima zaposlenih, Ministarstvo nije dozvolilo postavljanje osobe iz kolektiva i oglušujući se o odluku Školskog odbora šalje v.d. direktorku, koja se potom prijavila na konkurs za izbor direktora.

Kandidat zaposlenih je bila nastavnica srpskog jezika iz ove škole Dragana Dejanović Kovačević. Iako je ona dobila ubedljivu većinu Nastavničkog veća, glasanje na Školskom odboru je bilo četiri prema četiri, zbog čega je konkurs poništen i vraćen na početak.

Nastavničko veće opet daje više glasova Dejanović Kovačević, ali i Školski odbor rezultatom šest prema nula u njenu korist. Tri člana ŠO iz reda lokalne samouprave su napustila sednicu, nezadovoljna što glasanje nije bilo tajno, iako Statut škole predviđa javno glasanje, a za to se izjasnila većina članova Školskog odbora.

Zaposleni su očekivali da Dejanović Kovačević bude imenovana za direktorku, ali je posle odugovlačenja i probijanja zakonskog roka za donošenje odluke, u školu juče poslata nova v.d. direktorka, inače učiteljica iz susedne rakovičke škole.

Posebno zanimljiv podtak je da  je Dragana Dejanović Kovačević bila jedna od nastavnika koji su od marta do juna učestvovali u snimanju TV nastave. Uprkos tome, ona očigledno nije dovoljno dobar i podoban kandidat za direktora škole.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare