Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Roditelji i zaposleni u Osnovnoj školi "Đuro Strugar" u Beogradu uputili su otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, u kome pitaju kako to da za smenu direktorke te škole, Aleksandre Lončar, nije dovoljno 70 prijava za nezakonitosti u radu i nekoliko sudskih postupaka koji se vode protiv nje, dok su za smenu direktorke Nataše Zec iz škole u Laćarku bile dovoljne dve "nepravilnosti".

Pročitajte još:

Našoj redakciji obratili su se roditelji i zaposleni u Osnovnoj školi „Đuro Strugar“ iz Beograda, o čijem zahtevu za smenu direktorke te škole Aleksandre Lončar smo izveštavali tokom juna.

Oni su uputili otvoreno pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću, pošto su pratili priču o smeni direktorke Osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ iz Laćarka, Nataše Zec, koja je smenjena sa te funkcije uzbrzo pošto su završeni izbori, na kojima je učestvovala na listi Grupe građana „Grad za sve nas“, na kojoj je osvojila i odborničko mesto.

Nataša Zec Foto: Privatna arhiva

„Ne možemo a da ne primetimo vašu konstataciju, da su razlozi za razrešenje direktorke OŠ ‘Triva Vitasović Lebarnik’, da ‘predstavnik đačkog parlamenta nije prisustvovao sednici školskog odbora’ i da ‘nisu unesena imena predstavnika Saveta roditelja u dnevnik’, po zakonu na koji se pozivate, dovoljni za njeno razrešenje.

Kako je onda moguće da za razrešenje direktorke OŠ ‘Đuro Strugar’, Aleksandre Lončar, nije dovoljno preko 70 prijava na nezakonitosti u radu u dve godine mandata, među kojima je i nekoliko sudskih procesa od strane zaposlenih i roditelja, od kojih je jedan pokrenut zbog pretnje smrću zaposlenoj, kao i falsifikovanje zapisnika Školskog odbora i Saveta roditelja, kao i Školskog plana i programa“, pitaju autori otvorenog pisma.

Protest ispred OŠ „Đuro Strugar“, 15.06. 2020. Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U pismu su navedene i druge nepravilnosti u radu za koje optužuju Aleksandru Lončar, o kojima su obaveštavali Ministarstvo prosvete ili druge državne organe, uključujući i, između ostalih, tvrdnje o sprovođenju javne nabavke suprotno zakonu, diskriminaciji dece sa posebnim potrebama i dece iz romske populacije i o zabrani sindikalnog udruživanja.

„Kakva slučajnost, u velikom broju prijava postupala je baš republička inspektorka Vesna Zagorac koja je razrešila i direktorku Natašu Zec, za dve, rekli bi ‘banalne nepravilnosti’ u odnosu na ono što je kod nas u školi utvrđeno. Vesna Zagorac nam je lično rekla, da nije imala dovoljno elemenata za razrešenje.

Molimo vas da nam odgovorite, da li su ovde ipak ‘dupli aršini’ u pitanju“, stoji u otvorenom pismu, čiji su se autori na kraju zapitali da li je zapravo cilj „po svaku cenu zaštititi političke istomišljenike i da li vas interesi dece i roditelja samo sporadično interesuju“.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare