Foto: Zoran Lončarević

Direktori škola iz Laćarca i Kuzmina, koji su ekspresno smenjeni nakon što je njihova izborna lista osvojila 11 mandata na lokalnim izborima u Sremskoj Mitrovici, razrešeni su funkcija zbog sukoba interesa, tvrdi za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević.

Da podsetimo, direktorka osnovne škole „Triva Vitasović Lebarnik“ u Laćarku Nataša Zec i direktor osnovne škole „Branko Radičević“ u Kuzminu Aleksandar Umetić, smenjeni su, kako tvde, zato što su učestvovali na izborima na listi Grupe građana „Grad za sve nas“, te se nakon njih našli na listi odbornika. U rešenju o razrešenju koje je Zec dobila, navodi se da je republička inspekcija Ministarstva prosvete u vanrednom inspekcijskom nadzoru utvrdila dve nepravilnosti u radu škole.

Prva je to da na osnovu uvida u zapisnike sa sednica Školskog odbora nije evidentirano prisustvo predstavnika Učeničkog parlamenta i sindikata. Tim povodom u zapisniku je zabeleženo:
„Prema izjavi sekretara škole datoj u toku inspekcijskog nadzora, učenici i predstavnik sindikata se uredno pozivaju, ali se retko odazivaju pozivima“.
Druga nepravilnost utvrđena je uvidom u elektronske dnevnike, kada je uočeno da u pojedinim odeljenjima nisu izabrani predstavnici roditelja za Savet roditelja, odnosno nema evidencije o izboru roditelja na roditeljskim sastancima. Takođe je utvrđeno da u nekim odeljenjima nema evidencije o održanim roditeljskim sastancima u septembru, na početku školske godine.

Foto: Privatna arhiva

 

U izjavi za Nova.rs Zec je juče iznela uverenje da ove greške nikako nisu dovoljno ozbiljne da bi opravdale smenu, te da je reč o čistoj političkoj odmazdi, po nalogu ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića i ministra prosvete Mladena Šarčevića.

Nedimović nije želeo da odgovara na ove optužbe, dok je Šarčević pokušao da objasni o čemu je reč.

„Objašnjenje“ ministra

Na pitanje da prokomentariše navode direktora da je reč o političkoj odmazdi i da navedene primedbe inspekcije nisu dovoljne za smenu, Šarčević kaže:
„Nemam komentar. Ja se nikada nisam kandidovao za političku funkciju i bio istovremeno direktor državne škole. Razlozi inspekcije su veoma dovoljni. Ako poznajete zakon i struku… Nema „kraduckanja“.

Zec, međutim, tvrdi da je obavestila Agenciju za borbu protiv korupcije da se utvrdi da li je u sukobu interesa, jer će u isto vreme biti odbornik u skupštini grada i direktor škole. Zatim je, kako kaže, obavestila i nastavničko veće škole da će u slučaju da jeste u sukobu interesa napustiti mesto direktora, ali do danas nije dobila odgovor Agencije.

Na ove navode Šarčević odgovara da nismo dobro pročitali izveštaj komisije.

Rešenje o smeni direktorke Zec
Foto: Privatna arhiva

„Dovoljno smo diskutovali“

„Čitajte izveštaj komisije. To što mnogi rade pogrešno sami sebe amnestiraju. Postoje ozbiljne greške u radu“.

S obzirom na to da Zec smatra da navedene greške u radu nikako nisu dovoljne za njenu smenu, pitali smo ministra i zašto u odluci o razrešenju nije bilo navedeno da je Zec bila u sukobu interesa, kada on već smatra da je to najveći razlog ovakve odluke ministarstva.

„Dovoljno smo o tome diskutovali. Svi imaju pravo žalbe“, rekao je ovim povodom Šarčević.

Međutim, i tu dolazimo do problema. Po zakonu, nakon prijema zapisnika komisije, smeneni direktori imali su pravo da u roku od pet dana podnesu prigovor na zapisnik. Suprotno tome, ministar Šarčević ih razrešava dužnosti tri dana po prijemu zapisnika. Na konstataciju da im je pravo na žalbu ukinuto, Šarčević kaže:

„Mogu da tuže inspekciju“

„Uzimate samo ono što vam odgovara. Mogu da tuže inspekciju sudu“.

Na naš odgovor da nije tačno da uzimamo samo ono što nam odgovara, već pokušavamo da razjasnimo situaciju i tražimo od njega da odgovori na dva pitanja: Ako je reč o sukobu interesa, zašto to nije navedeno u rešenju o razrešenju i zašto je direktorima ukinuto zakonsko pravo na prigovor u roku od pet dana, ministar je samo kratko zaključio:

„Zovite prosvetnu inspekciju“, poručio je Šarčević i stavio tačku na razgovor.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare