Brankica Janković Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Poverenica za ravnopravnost Brankica Janković rekla je za RTS da je bitno da deca krenu regularno u školu jer ima slučajeva da su deca godinu dana bila u istom odeljenju, a da se ne poznaju. Čeka nas još jedna izazovna godina, istakla je Jankovićeva.

Dva dana su ostala do početka školske godine. Ministarstvo je objavilo kako će izgledati nastava po opštinama prve nedelje. Uglavnom će deca biti u školskim klupama, osim u 15 optina gde će se raditi kombinovano i Tutinu, gde će i ovaj 1. septembar početi sa onlajn nastavom. Koliko deci nedostaje „normalna“ škola? Šta je poverenica za ravnopravnost pripremila u izveštaju za Skupštinu?

Brankica Janković, poverenica za ravnopravnost, rekla je gostujući u Jutarnjem programu da je prethodna školska godina bila izazovna, i da je sada veoma bitno da deca krenu regularno u školu jer ima slučajeva da su deca godinu dana bila u istom odeljenju, a da se ne poznaju, ali isto tako bitno je i da svi učestvujemo u sprečavanju zaraze koronavirusom, prenosi RTS.

„Previše smo se opustili, razumljivo je sve to jer smo se obradovili što je stigla vakcina i nadali smo se da smo završili sa pandemijom, ali ipak nije tako, čeka nas još jedna izazovna godina“, istakla je Jankovićeva.

Pozdravila je meru da se odlučuje na pojedinačnom nivou da li će se u školu ići ili će nastava biti onlajn, jer, kako napominje, negde nemate slučajeve zaraze, a negde ih ima više.

Prema njenim rečima, uvek je potrebno nekoliko dana da se pripremimo za novu meru.

Naglasila je da posle izveštaja o diskriminaciji odraslih koji je predstavljen u maju, u novembru će biti predstavljen izveštaj o diskriminaciji dece, gde će sve iz te oblasti moći da se pronađe na jednom mestu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Kako dodaje, najčešće su diskriminisana deca sa invaliditetom, ali nije retkost ni diskriminacija na osnovu materijalnog stanja, i podsetila je na slučajeve korišćenja aplikacija za proveru da li su patike original.

„Izveštaj počinje rečenicom deteta koje kaže – kada sam tužna izađem na internet, tamo uvek ima nešto što me obradovati. Međutim, ima i mnogo opasnosti, treba obratiti pažnju i na digitalno nasilje, a treba se fokusirati na prevenciju u školama“, navela je poverenica za ravnopravnost.

Ističe da je nasilja previše u školama, i da je potrebno da se priča više kako dolazi do konflikta i kako se prevenira.

„Moramo stvoriti društvo koje ima nultu toleranciju za nasilje. Roditeljima je potrebna podrška u detekciji problema“, naglašava Jankovićeva.

„I trojka je u redu“
Govoreći o učestalim privatnim časovima koje roditelji plaćaju deci, Jankovićeva je rekla da je potrebno decu naučiti da kritički razmišljaju i da je „trojka u redu“.

Napominje da je još jedan vid diskriminacije i nad transrodnom decom, da se ona ne razumeju u najboljoj meri i da je to još jedna vrlo osetljiva tema.

„Najbitnije je da slušamo decu i da ne zatvaramo oči, očekujući da će nešto da prođe“, kaže Jankovićeva uz napomenu da bi deca i porodica trebalo da budu crvena linija iznad čega se ne ide.

Kada je reč o situaciji u domovima za stare, gde je koronavirusom više zaraženo zaposlenih nego korisnika, poverenica podseća da je veliki procenat vakcinisanih korisnika domova.

„Sećate se koliko su bili ograničeni u kretanju prošle godine, treba videti šta je problem i prevenirati da opet ne bi bili diskriminisani“, kaže Jankovićeva.

Prokomentarisala je i situaciju u Avganistanu i eventualnu migrantsku krizu s kojom bi Evropa mogla da se suoči. „Imali smo veliku migrantsku krizu ranije. Srbija je imala adekvatan odgovor i pokazala da može da bude ravnopravna članica EU“, naglasila je Jankovićeva.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare