palmotićeva ulica radovi majtori popravka rekonstrukcija semafor
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Krizni štab juče je i zvanično odoborio tri modela za nastavu od 1. septembra, u zavisnosti od trenutne situacije sa koronivursom. Premda je "model semafora" evropski priznat, roditelji i nastavnici strahuju kako će biti implementiran u Srbiji. zato se pitamo - je li ikome jasan ovaj model?

„Svima je u interesu da nastava krene redovno i da časovi traju 45 minuta, upravo to smatramo najzdravijim pristupom. Dugujemo veliku zahvalnost nastavnom osoblju, roditeljima i deci zbog svega što smo prošli prethodne godine“, rekao je juče nakon sednice Štaba ministar obrazovanja Ružić.

„Sačinili smo predlog sa kojim smo izašli pred Krizni štab“, objasnio je i saopštio da će đaci krenuti u školu 1. septembra na časove koji će trajati 45 minuta. Nastava će se odvijati po tri različita modela, u zavisnosti od aktuelne epidemiološke situacije u školama:

Prvi model – zeleno svetlo: sigurno okruženje, svi učenici su u školi istovremeno. Deca sede zajedno, maske nose samo dok odgovaraju. Vakcinisani nastavnici ne nose masku;

Drugi model – žuto svetlo: Radi se po kombinovanom modelu od prošle godine, kao za učenike 7. i 8. razreda. Razlika u odnosu na prethodnu godinu jeste što bi se smena vršila na dnevnom nivou, ne na nedeljnom.

Treći model – crveno svetlo: Najugroženije škole, veliki stepen rizika. Učenici i nastavnici moraju da nose maske, a nastava se odvija po kombinovanom modelu;

Ružić je naveo da će se lokalne samouprave svrstavati u zone po modelu semafora: crvena, žuta i zelena.

„Model semafora crvena, žuta i zelena zona određivaće se na osnovu nalaza lokalnog kriznog štaba. Kada je reč o predškolskim ustanovama preporuke su date ranije i deca neće nositi maske, kao i vakcinisani vaspitači“, rekao je ministar Ružić.

Ipak, pitanja i nedoumice ostaju:

*Da li će škole imati kapacitet da same prate epidemiološku situaciju u razredu?

*Može li se verovati deci i roditeljima da će prijavljivati simptome?

*Da li jedno telo (sastavljeno od stručnjaka iz Batuta) može da prati baš svih 1.760 škola u Srbiji?

*Šta ćemo ako budemo imali 8.000 zaraženih i onda cela srbija bude „crvena“ na semaforu?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare