Foto:EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Nova školska godina u srpskim školama počeće intoniranjem himne "Bože pravde", a u Ministarstvu prosvete za Nova.rs objašnjavaju da će se škole tome prilagoditi i himnu pustiti u skladu sa tehničkim uslovima koje imaju.

„Ko ima razglas pustiće preko razglasa, ko ima kompjuter preko kompjutera. Može i preko muzičkih uređaja u učionicama. Može da se pusti i preko telefona. Nije obavezno puštanje na neki određeni način, već je sve u skladu sa uslovima koje određena škola ima“, kažu u Ministarstvu prosvete za naš portal.

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio je da će školska godina početi normalno 1. septembra u svim školama intoniranjem ili izvođenjem državne himne „Bože pravde“, prvi put u istoriji.

Ministar je poručio da to što deo javnosti izražava bojazan o eventualnom riziku po sveobuhvatno zdravlje nacije ne treba da se doživljava automatski kao neprijateljski gest, već kao deo iznalaženja najboljeg rešenja, ali da je prioritetno da saslušamo zdravstvenu struku, kao najrelevantniju u borbi protiv virusa.

„Oni će sa sada imati novi zadatak, sagledavanje nekoliko kriterijuma, kao što su broj zaraženih, broj vakcinisanih, procenat pozitivno testiranih, kao i u kojoj meri se škola pridržava mera za sprečavanje rizika od virusa, što će opredeljivati koja lokalna samouprava će pripasti kojoj zoni, i o tome ne treba da razmišljaju roditelji, već da prate informacije koje će škole davati petkom u slučaju da dođe do promene modela“, objasnio je Ružić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare