Foto: Dragan Mujan/Nova.rs, N1

Postrojavanje po visini, podignuta desna ruka stisnuta u šaku dok se čita zakletva o bezbednosti, gromki odgovori na pozdrave vođe smene, ne bi li se osetio entuzijam i pozitivna energija - to su neka od pravila ponašanja koja moraju da poštuju zaposleni u rudarskom odeljenju u kompaniji Ziđin majning.

„Sedam koraka“ za predsmenske sastanke u rudarskom odeljenju projekta površinski kop Majdanpek – tako je naslovljen pravilnik ponašanja radnika, u koji je N1 imao uvid.

Foto: N1

Detalji su napisani dvojezično, na srpskom i kineskom jeziku, navodi N1.

„Formirajte red po grupama, postrojite se po visini, nosite zaštitnu opremu… Pokreti treba da budu u skladu sa propisima o formiranju linije, postizanje ravnoteže i reda: između pojedinačnih radnika u liniji treba da bude razmak od jedne šake, između linija treba da bude rastojanje od jedne ruke“, navodi se na početku pravilnika.

Vođa tima pozdravlja sve prisutne i kaže „Dobro jutro (ili dobro veče) svima“, a zaposleni jednoglasno treba da mu uzvrate pozdrav, navodi se dalje.

PROČITAJTE JOŠ

„Vođa tima kaže: ‘Počinjemo sa predsmenim sastankom za XX smenu XX dana u mesecu X godine’“, piše u pravilniku.

Prvi korak je, navodi se, prozivka.

„Prozivanje po imenu po redosledu kolona (zahteva se da imenik bude raspoređen po redosledu kolona). Kada se izgovori ime, osoba treba odmah da istupi i odgovori ‘prisutan’ snažnim, glasnim i energičnim glasom, tako da svi osete entuzijam i pozitivnu energiju“, očekuje se od rudara.

Nakon prozivanja, sledi brojanje, nastavlja se.

Foto: N1

Vođa tima će izvesti izveštaj o broju prisutnih osoba na osnovu brojanja i reći: ‘Treba da bude XX osoba, prisutno je XX osoba’. Ukoliko broj prisutnih osoba ne odgovara broju očekivanih, treba objasniti da je XX osoba na odmoru“, navodi se.

Drugi korak je međusobna provera, piše u pravilniku.

„Prisutni zaposleni proveravaju jedni druge, pre svega proveravaju izgled (urednost odevanja) i psihičko stanje. Uslovi: Poštovanje osnovnih pravila o ‘urednom odevanju’, nođenje uniforme, zaštitnih cipela, sva dugmad ispod drugog sloja odeće moraju biti zakopčana, kao i manžetne na rukavima; provera mentalnog zdravlja osoblja“, navodi se.

Opširnije pročitajte na N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare