Foto: Twitter/Muma

Osnovni sud u Majdanpeku odbio je kao nesnovan tužbeni zahtev kompanije „Srbija Ziđin Koper“ protiv grupe aktivista iz Majdanpeka koji su prošle godine pokušavali da spreče miniranje osmog brda na planini Starici. U presudi se navodi da kompanija nema osnova da tereti aktiviste za uznemiravanje prava svojine „Srbija Ziđin Kopera“, jer sama ta kompanija nije vlasnik parcele na kojoj je izvodila radove, već je to država Srbija.

Aktivisti su zadovoljni što je sud stao na njihovu stranu, mada ističu da je kasno za taj deo planine. Međutim, veruju da ova odluka može da im bude „vetar u leđa“ da se spase bar deo Majdanpeka i okoline i najavljuju da će tražiti odgovornost nadležnih za sve ono što se dešavalo na Starici tokom prošle godine.

Foto:Privatna arhiva

Irena Barbulović iz udruženja građana „Ne dam! Nu dau“ podseća da je kompanija „Srbija Ziđin Koper“ tužila devet aktivista u avgustu 2022. godine, tražeći od njih da prestanu sa uznemiravanjem njenog prava svojine nad parcelom 624/1 jer su ulazili i zaustavljali rad mašina.

Aktivisti su na jednom od vrhova planine Starica sredinom prošle godine napravili kamp da bi telima od rušenja zaštitili planinu, pošto u slučaju detonacija eksploziva na ugroženom vrhu mesto kampa bi bilo zasuto kamenjem. Na to su se odlučili nakon što je početkom juna 2022. počelo rušenje osmog brda, i to bez obaveznog obaveštavanja građana i sirena za upozorenje. Najbliža naselja je tom prilikom zasulo kamenje i prašina, zbog čega su građani tvrdili da se rušenje vrši i bez adekvatnih mera zaštite.

U presudi osnovnog suda u Majdanpeku se navodi da je sud uvidom u katastar utvrdio da je stopostotni vlasnik pomenute parcele Republika Srbija, a ne kompanija koja se prigovorom žali da je je povređeno pravo njeno pravo na svojinu. Sud je, kako se vidi iz presude, analizirao izvode iz katastra kao i ugovore koje „Ziđin“ ima sa Srbijom u vezi sa korišćenjem te parcele.

– Sud nalazi da je neosporni vlasnik parcele Republika Srbija, korisnik JP „Srbija šume“, a ne tužilac kako se navodi u tužbi. Kako tužilac nije vlasnik niti se može smatrati pretpostavljenim vlasnikom, sud smatra da se prigovor aktivne legitimacije osnovan i da shodno tome tužilac nije legitimisan da podnese tužbu protiv lica koje neosnovano uznemiravaju njegovo pravo svojine – ističe se u presudu.

Tuženi građani su u svojoj odbrani „Ziđinu“ osporavali pravo svojine i naveli da oni nisu na Starici juna prošle godine uznemiravali vlasnika parcele, već su kao ekološki aktivisti hteli da se raspitaju o stanju životne sredine podsećajući na svoju građansku dužnost i ustavnu obavezu da štite životnu sredinu.
– Sud je ovde jasno i glasno rekao da oni nisu vlasnik predmetne parcele na kojoj se odigrao sporni događaj i da nisu imali pravo da nas zaustavljaju niti da šalju obezbeđenje na nas kada smo mi branili Staricu. To je ono što smo mi oduvek i govorili. Sada imamo i sudsku odluku – ističe Irena Barbulović.

Prvostepena presuda doneta je u aprilu 2023. godine i pošto tužilac nije izjavio žalbu, postala je pravosnažna.

Foto:Privatna arhiva

– Kada pogledate Staricu, vidite da osmog brda više nema. Ova presuda je stigla kasno za taj deo, ali ono što je u njoj napisano daje nadu da možda uspemo da spasimo ostatak planine, da možemo da zaustavimo bar u jednom delu ovu tragediju, koju mi nazivamo istrebljenje ovog dela istočne Srbije – naglašava. Upozorava na delove presude koje aktivisti planiraju da koriste u daljoj borbi.
– U jednom delu piše da su aktivisti koji su tuženi, stajali ispred kamiona tužioca, koji su prevozili rudu za proizvodnju bakra i zlata i sprečili ih u obavljanju prevoza i prerade rude. Taj momenat kompanija kao tužilac ponavlja nekoliko puta kroz svoj zahtev, a u sukobu je sa onim što je tadašnja vlast govorila da je u pitanju samo sanacija planine, da nikakve eksploatacije ni prerade rude nema – objašnjava sagovornica „Nove“.

Foto:Printscreen Facebook/Petar Djuric

Podseća da je tadašnja ministarka rudarstva podržala stav kompanije da to nije prerada rude, već sanacija planine.

– Mi smo na samom početku radova pitali brojne nadležne u državi od vlade i resornog ministarstva do lokalne samouprave čija je to parcela, koje su granice rudnika i da li Ziđin ima pravo tu da vrši eksplataciju rude. Posle mesec i po dana stigao je odgovor preko medija da je nema eksploatacije, već da je to sanacija planine. Svi nadležni koji su tada pričali da je u pitanju sanacija, a ne prerada, sada treba sada da odgovaraju – zaključuje Irena Barbulović.
Dodaje da će aktivisti nastaviti da deluju kroz institucije i na pravni način traže odgovornost nadležnih i u samoj kompaniji, ali i među brojnim nadležnim državnim institucijama.

– Majdanpek je, nažalost, okružen rudnikom, sam rudnik je već ušao u grad, ali naše je da pokušamo da spasimo bar ono što se spasiti može. Mesto postaje sve strašnije za život. Svakodnevna miniranja i detonacije, zatim ogromne količine prašine koje padaju po zgradama i stanovima gde žive ljudi, gde ima mnogo male dece – prenosi sadašnje stanje naša sagovornica.

Podseća da je borba za životnu sredinu i protiv zagađivača u Srbiji dugotrajna i teška, ali veruje da će ovaj njihov najnoviji uspeh biti podsticaj za aktiviste i u drugim sredinama.

„Nova“ je  kontaktirala kompaniju „Srbija Ziđin Koper“ sa željom da dobijemo njihov komentar ove presude. Ministarstvo energetike i rudarstva pitali smo šta će učiniti povodom ovih nalaza suda, ali i povodom najava aktivista da će tražiti odgovornost nadležnih za sve što se dešavalo na Starici tokom prošlog leta. Nismo dobili odgovor ni na jedan od ovih upita.

***

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar