Bez obzira na to koliko su se istrošili za doček Nove godine, građani Srbije ne štede na obilatosti božićne trpeze koja, prema verovanju, simbolizuje dobrobit koju ćemo imati tokom cele godine. S obzirom da prvo treba pripremiti posnu hranu za Badnji dan, a onda i mrsnu za Božić, na osnovu trenutnih cena namirnica može se izvesti okvirna računica da će četvoročlanu porodicu posni i mrsni svečani ručak koštati više od 30.000 dinara. Najskuplje je, podrazumeva se, meso, pa ko se opredeli za prase od 20-ak kilograma, moraće da iskešira čak 18.000 dinara samo za pečenicu.

Pošto se na Badnji dan posti, hrana koja se sprema je bez mesa i mleka, ali zato uglavnom ima ribe, pečuraka, pita, suvog voća, posnih slatkiša…

A to nije nimalo jeftino.

Naime, kada je riba u pitanju, cene su mahom slične kao prošle godine. Poskupela je i za više od 10 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Kilogram šarana u marketima košta 600 dinara, dok je pastrmka 700. Cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama je 990 dinara, dok je orada 1.480.

Kada je reč o ceni soma, zamrznuti košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Posna trpeza za Badnji dan ne može da prođe bez prebranca. Njegova cena je mahom ostala slična kao i prošle godine – kilogram šarenog pasulja košta od 350 dinara do 500, u zavisnosti da li ga kupujete u marketima ili na pijaci.

Foto: Zoran Lončarević

Pored ribe i pasulja koje se donekle smatraju glavnim jelom na przaničnom stolu uoči Božića, domaćice prave i razne pite s pečurkama, krompirom, kupusom…

A tu je i najrazličitije suvo voće.

Cena suvog voća je prošle godine skočila od 50 do 100 dinara, zavisno od vrste. Na beogradskim pijacama ono itekako drži cenu, pa tako za samo 100 grama suvih šljiva ili smokvi morate izdvojiti čak 300 dinara.

Suvo grožđe i urme mogu se naći po ceni od 500 dinara po kilogramu. Tu su i suve višnje, breskve i sušena dunja, sve koštaju isto – 1.000 dinara za kilogram, što iznosi 100 dinara za 100 grama ovog ukusnog voća. Za sušene kajsije, treba platiti 1.250 dinara po kilogramu.

Sve ove voćke su za dvadesetak odsto skuplje u odnosu na prošlu godinu, a definitivno prednjači cena oraha – čak 1.700 dinara po kilogramu.

Foto: Nemanja Jovanović

Naravno, mora se nešto i popiti.

Litar domaćeg soka na rastvaranje možete na pijacama naći između 500 i 700 dinara, koliko bi stalo i da kupite nekoliko flaša već napravljenog soka, odnosno negaziranih u tetrapaku.

Svemu bi trebalo dodati i svežeg voća.

Kilogram banana ovih dana košta između 170 i 210 dinara, jabuke su i dalje najisplativije na pijacama, pa kilo košta od 85 do 160, u zavisnosti od sorte, pomorandža je između 100 i 200 dinara za kilogram.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako želite da se za badnje veče počastite i nekim kolačima, kilogram možete kupiti po ceni od 1.000 do 2.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača, a ukoliko ih sami spremate, cela jedna posna baklava koštaće vas oko 700 dinara.

Pihtije
Foto: Vladislav Mitić

Najskuplje meso

Ove godine je meso definitivno najviše poskupelo.

Cena praseta od 20 kilograma žive vage sa uslugom ređenje i pečenja iznosi oko 18.000 dinara, te će toliko morati da iskeširaju one porodice koje se odluče za pečenicu.

Cena na pijaci dostigla je 800 dinara po kilogramu, a do nedavno je bila 600.

Pored pečenice, bilo da je u pitanju prase, jagnje ili ćurka, na božićnoj trpezi nezaobilazen su i sarme.

Foto: Zoran Lončarević

Kilogram svinjskog mlevenog mesa košta oko 800 dinara, a ukoliko se fil priprema sa dve vrste mlevenog mesa odnosno sa svinjskim i junećim, sarma je još skuplja jer je kilogram junećeg buta sada 1.300 dinara.

Domaćice uvijaju oko 40 sarmi u proseku, d aima za naredna tri dana, a za tu količinu neophodno je bar dva kilograma mlevenog mesa.

Uz suvo meso, trošak za ovaj specijalitet će na kraju izaći na bar 3.000 do 4.000 dinara.

Pored pečenja i sarme, tu su još i razne salate kao što su ruska ili mimoza, kiflice, pite, meze,… Kilogram pečenice ne može u supermarketima da se nađe ispod 1.000 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 i to ako se slučajno nađu na akciji.

Za sve to treba pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Na račun treba dodati i trošak za testa. Dva kilograma pite košta minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara.

Savremene domaćice uglavnom kupuju sitne kolače, a najpovoljniji u Beogradu kreću se oko 1.500 dinara po kilogramu, dok im cena ide i do 3.500.

Naravno, neke od njih prave i tortu, te je za tortu od tri kilograma za četvoročlanu porodicu potrebno oko 4.000 dinara.

BONUS VIDEO: Manda i Đuro iz Slavonije otkrili su nam kako se slavio Božić prije 70 godina

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare