Počela je sezona slava, a s njima i brige domaćina kako je pripremiti jer je izdatak za slavsku trpezu uvek bio veliki trošak. Ove godine to predstavlja baš opterećenje za kućni budžet jer nema namirnice koja nije poskupela. Zbog toga će domaćini morati da kalkulišu – gde uštedeti jer je inflacija "progutala" kupovnu moć koju smo imali prošle godine u ovo vreme. Plate su praktično ostale iste, a cene su otišle u "nebesa".

Iako bi trebalo da se obeležava u krugu porodice, često se slava slavi u širem krugu, sa desetak i više zvanica. Što je više gostiju, to su i troškovi veći.

Iako znatno optereti kućni budžet, domaćin ne želi da slavska trpeza oskudeva, bilo da je u pitanju mrsni ili posni ručak, pa se tako, pored žita, slavskog kolača, crnog vina i ostalog pića, na njoj nađu i različite vrste jela za čiju pripremu je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Foto: Vladislav Mitić

Dragan Mitrović, domaćin koji slavi Aranđelovdan 21. novembra, ističe za naš portal da je za slavski ručak ove godine izdvojio oko 50.000 dinara.

Priprema mrsnu slavu za oko 25 gostiju, tako da će na „meniju“ biti i prasetina i jagnjetina, na šta će, smatra, otići najviše novca.

„U odnosu na prošlu i pretprošlu godinu, ove je meso najviše poskupelo. A znate kako kažu: nema slave bez prasetine ili jagnjetine, tako da je, ne samo meni, nego svima, pečenje najveća stavka. Naravno, pre pečenja, treba pripremiti čorbu ili supu, obezbediti salatu, kupiti hleb, salvete, pirinač za sarmu i niz drugih stvari, što samo povećava troškove.

Kilogram uređenog praseta u pečenjarama košta 600 dinara, ali to je trenutna cena. Pečenje staje 2.500 dinara i još ukoliko u pečenjari i iseku meso, treba doplatiti još 1.300 dinara.

Kilogram sveže zaklanog jagnjeta, s druge strane, košta 900 dinara, a troškovi pečenja i sečenja su isti kao i za prasad.

Foto:shutterstock

Jeftinija varijanta je ako se domaćini opredele da im glavno jelo bude svinjski kare bez kostiju, koji košta 900 i 1.000 dinara, ili svinjski file po istoj ceni. Ove cene mesa, podsećamo, sve do pre godinu, dve dana, bile su skoro duplo niže.

PROČITAJTE JOŠ:

Slavki kolač je, možda, najveće ovogodišnje iznenađenje – cena slavskog kolača u pekarama košta između 500 do čak 2.000 dinara. Prošle godine se, recimo, u Beogradu cena slavskog kolača kretala od 350 do 400 dinara, što je, u nekim slučajevima, i do pet puta manje nego ove godine.

Foto: Shutterstock

Mešano mleveno meso i do 1.500 dinara po kilogramu

Slavskog praznovanja nema ni bez sarme, pa treba računati da bar za jednu prokolu od dva, tri kilograma treba platiti 750 dinara, jer je trenutno 250 dinara kilogram prokole.

Kilogram svinjskog mlevenog mesa košta oko 800 dinara, a ukoliko se fil priprema sa dve vrste mlevenog mesa odnosno sa svinjskim i junećim, sarma je još skuplja jer je kilogram junećeg buta sada 1.300 dinara.

Za 20 gostiju uobičajeno je da se uvije bar 40 sarmi, a za tu količinu neophodno je bar dva kilograma mlevenog mesa. Uz suvo meso, trošak za ovaj specijalitet će na kraju izaći na bar 3.000 do 4.000 dinara.

Naš sagovornik Dragan dodaje da, osim za sarmu, kupuje junetinu i za čorbu. Iako prati akcije i uglavnom kupuje na sniženju, ne želi da oskudeva u kvalitetu hrane.

„Trudim se da kupujem na akciji, ali recimo, u nekim stvarima ne možeš da oskudevaš. Kod pića je teško uštedeti čak i ako se izvuku zalihe domaće rakije i vina. Račun teško da može da bude manji od 8.000 dinara za pivo, vino i kratka pića. Ceh često bude i veći. Teško da može slava da se proslavi bez gajbe piva, nekoliko flaša crnog i belog vina, gaziranih i negaziranih sokova i kisele vode. Barem kod mene ne može“, smatra on.

Foto: Shutterstock

Goste najčešće dočeka trpeza puna raznih đakonija, pa pored pečenja i sarme, tu su još i razne salate, kiflice, pite, meze… Kilogram pečenice ne može u supermarketima da se nađe ispod 1.000 dinara, a za malo luksuzniji meni potrebno je najmanje 2.000 i to ako se slučajno nađu na akciji. Za sve to treba pripremiti još 4.000 do 5.000 dinara.

Na račun treba dodati i trošak za testa. Dva kilograma pite košta minimum oko 1.000, dok dva kilograma kiflica treba platiti oko 3.000 dinara.

Savremene domaćice uglavnom kupuju sitne kolače, a najpovoljniji u Beogradu se kreću oko 1.500 dinara po kilogramu, dok im cena ide i do 3.500.

Za 20 gostiju treba kupiti najmanje tri kilograma.

Na posnoj trpezi najskuplja riba

Tradicionalne vrste šaran i som su višestruko poskupeli ove godine, pa se srpski domaćini, prilikom pripreme za slavu, okreću drugim vrstama ribe koje imaju znatno nižu cenu.

Građani uglavnom najviše kupuju šarana i soma, međutim, pošto su som i šaran veoma poskupeli, skoro pa 100 odsto, oni su se okrenuli pastrmci, oradi, brancinu odnosno više morskom program nego rečnom.

Trenutna cena kilograma sveže pastrmke u ribarnicama iznosi manje od 1.000 dinara, tačnije 990, dok je orada 1.480.

Kada je reč o ceni soma, zamrznuti iz uvoza, tačnije iz Južne Amerike košta 1.100 dinara, dok je šaran iz Srbije pripremljen 1.800, a svež 1.500 dinara. Svakako skuplji od pastrmke i orade.

Vedran i Dejan koji godinama rade u ribarnici na Kalenić pijaci, kažu za naš portal da je, po njima, jeftinije spremanje posne slave.

Foto: Shutterstock

„Naravno, sve zavisi od toga šta želite da se nađe na trpezi. Riba je trenutno jeftinija, verujte. To su pastrmka, skuša, oslić, šaran. Naravno, imamo dugogodišnje mušterije koje mogu da priušte da naprave slavu od morske ribe, ali to je nekih trideset odsto ljudi, dok ostali kupuju rečnu ribu. Njena cena je skočila trideset odsto, pa u neku ruku dođe jeftinije spremati za slavski ručak brancin i oradu, nego šarana i skušu. Neverovatno“, kaže Vedran.

Prema njegovim rečima, najviše se kupuje šaran.

„Kakva god da je cena, ljudi ne pitaju, nego kupuju šarana, valjda su navikli. Sve u svemu, svaka kuća može prema svojim mogućnostima da napravi računicu koliko im treba za slavu, ali domaćice često preteruju, pa, iako je posna slava, prave različite vrste peciva, pita i rolata s povrćem i tunjevinom, pa krompir salata, blitva, cvekla, pirinač… A tu su i posne sarme, pasulj prebranac, rotkva… A o slatkim poslasticama da ne pričam: prave torte, iako je jeftinije kupiti sitne kolače i završiti posao jer je posna torta skupa, uglavnom napravljena od oraha i lešnika“, ističe on.

Pored ribe, na posnoj trpezi servira se i riblja čorba, pasulj čija je cena, mahoom, ista kao prošle godine, posna sarma i naravno, posni kolači.

BONUS VIDEO: Osećaju li građani u novčaniku sunovrat inflacije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar