Pijaca Foto:Nova.rs

Počela je sezona slava - narednih meseci jedna za drugom nizaće se posne i mrsne svetkovine i trpeze. Obišli smo pijace kako bismo izveli računicu koliko će domaćine koštati to zadovoljstvo. Zbog cifara do kojih smo došli mnogi će se zagrcnuti, jer za posnu slavu za 15 ljudi, u ovom trenutku, treba izdvojiti do 30.000 dinara, a za mrsnu skoro 40.000. Ne bismo da paničimo, ali cene će gotovo sigurno još rasti.

Iako znatno „olakšava“ kućni budžet, domaćin ne želi da slavska trpeza oskudeva, bilo da je u pitanju mrsni ili posni ručak, pa se tako, pored žita, slavskog kolača, crnog vina i ostalog pića, na njoj nađu i različite vrste jela za čiju pripremu je potrebno izdvojiti pozamašnu svotu novca.

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

Grafika: Nova.rs/Shutterstock

Ekipa nova.rs obišla je beogradsku pijacu „Kalenić“.

Vedran i Dejan koji godinama rade u ribarnici na pijaci, kažu za Nova.rs da su se cene mesa i ribe gotovo izjednačile, te da je možda jeftinije spremanje posne slave.

„Naravno, sve zavisi od toga šta želite da se nađe na trpezi. Riba je trenutno jeftinija, verujte. To su pastrmka, skuša, oslić, šaran. Naravno, imamo dugogodišnje mušterije koje mogu da priušte da naprave slavu od morske ribe, ali to je nekih trideset odsto ljudi, dok ostali kupuju rečnu ribu. Njena cena je skočila trideset odsto, pa u neku ruku dođe jeftinije spremati za slavski ručak brancin i oradu, nego šarana i skušu. Neverovatno“, kaže Vedran.

Prema njegovim rečima, najviše se kupuje šaran.

„Neki trgovci prodaju šniclu šarana za 1.250 dinara, dok, recimo, kod nas orada košta 1.290 dinara. Ipak, kakva god da je cena, ljudi ne pitaju, nego kupuju šarana, valjda su navikli. Sve u svemu, svaka kuća može prema svojim mogućnostima da napravi računicu koliko im treba za slavu, ali domaćice često preteruju, pa, iako je posna slava, prave različite vrste peciva, pita i rolata s povrćem i tunjevinom, pa krompir salata, blitva, cvekla, pirinač… A tu su i posne sarme, pasulj prebranac, rotkva… A o slatkim poslasticama da ne pričam: prave torte, iako je jeftinije kupiti sitne kolače i završiti posao jer je posna torta skupa, uglavnom napravljena od oraha i lešnika.

Pijaca Foto:Nova.rs

Tanja iz Velikog Mokrog Luka svaki dan na Kaleniću prodaje salate koje lično pravi, a koje, kako priča za naš portal, najčešće kupuju oni koji poste.

„Najviše prodam salata kad krenu slave. Uglavnom se kupuju pečena paprika koja je najskuplja, 1.500 dinara po kilogramu, potom šargarepa i cvekla koje su 500 dinara. Ista cena je i pečene slatke paprike i meksičke salate, a vole i prokelj i kiseli kupus ribanac koji je idealan za slave. Domaćice uzimaju i ajvar, tegla je 1.000 dinara po kilogramu“, ističe Tanja.

Pijaca Foto:Nova.rs

Što se tiče mrsne slave, na trpezi je glavno praseće i jagnjeće pečenje koje košta i do 2.000 dinara. Najčešće je, uz pečenje, glavni obrok sarma, a domaćice često ne štede, pa za mleveno meso kupuju govedinu koja je više od 1.000 dinara.

Ali, pre nego što gosti uopšte stignu do sarme i pečenja, domaćica poslužuje predjelo koje čine kobasica, kulen, pečenica, čvarci, sir, kačkavalj, kiseli krastavčići… A tu su i različiti šareni rolati, potom razne vrste pita i kiflica, a sve to košta.

Pijaca Foto:Nova.rs

Neke porodice služe i tradicionalno kuvanje, odnosno kuvanu piletinu i junetinu, a za samo jedan kilogram ovog mesa, potrebno je izdvojiti do 1.500 dinara.

Što se tiče slatkiša, pored sitnih kolača, čija cena je, za one prave, domaće i preko 1.000 dinara po kilogramu, domaćice prave i po jednu ili dve torte u zavisnosti od toga koliko gostiju planiraju.

Pijaca Foto:Nova.rs

Sočne i ukusne torte pune jaja, koja koštaju oko 25 dinara po komadu, nisu uopšte jeftine, još kad se dodaju šećer, brašno, pa različite pavlake i dodaci, ne čudi što je kilogram jedne torte oko 1.500 dinara.

A o piću da ne govorimo. Pored domaće rakije, na slavskoj trpezi mogu se naći i gazirani i negazirani sokovi, kisela voda, crno i belo vino, a neretko se mogu videti i vinjak i pelinkovac, koji koštaju papreno.

BONUS VIDEO: Anketa s pijace o poskupljenju „hemije“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar