"Beli" su od danas zvanično preuzeli kontrolu karata u beogradskom gradskom prevozu. Nemojte da se začudite ako vam u krcatom autobusu priđu pripadnici Službe javnog reda i komunalne milicije, koje je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić prozvao "Beogradski lični" - Beli. Nova.rs je imala uvid u njihov "pravilnik" - uputstva za njihovo ponašanje i pravila koja moraju strogo da poštuju.

Od 17. maja putem broja 9011, slanjem SMS poruke, građani mogu da kupe kartu za gradski prevoz. Sudeći po pravilniku u koji smo imali uvid „Beli“ će narednih dana delovati više edukativno, a manje represivno.

Povratna poruka za prevoz Foto: Privatna arhiva

„Putnik je dužan da pokaže voznu kartu koju proveravmo putem veb aplikacije koja je već postavljena na PDA uređajima, na pretraživaču Gugl hrom. Kolege koje nemaju ovaj uređaj će na svom telefonu u pretraživaču uneti veb adresu karte.site i ulogovati se sa svojim korisničkim podacima i na identičan način vršiti kontorlu karata“, piše u pravilniku u koji je Nova.rs imala uvid.

GSP-Beograd-autobus-gradski-prevoz-gradsko-saobracajno-preduzece-BusPlus-Kentkart-naplata-karata-Shutterstock-Alex-Linch

Kako se dalje ističe, cilj je da Beogradski lični imaju više ulogu pomagača i edukatora.

„Nećemo biti u mogućnosti da kontrolišemo svakog putnika. Treba da predočimo putnicima koji ne plaćaju kartu od 50 dinara da dolaze u situaciju da im se piše prekršajni nalog od 5.000 dinara“, navodi se, između ostalog, u ovom dokumentu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Instagram/vladamaricic

Dalje, ističe se da je ovih dana bilo različitih tumačenja da li Beli mogu i imaju pravo da ostvaruju uvid u sadržaj nečijeg telefona.

„Odgovor na to je da mi ne tražimo uvid u sadržaj nečijeg telefona, već samo tražimo da nam se omogući uvid u voznu ispravu. To je definisano Odlukom o javnom linijskom prevozu putnika na teritoriji grada Beograda i na to i te kako imamo pravo, a imamo prvao i da onome ko nas ometa u kontroli karata (na način da nam ne omogući uvid u voznu ispravu), izdamo prekršajni nalog u iznosu od 10.000 dinara. To znači da i putniku koji ima kartu, a odbija da je stavi na uvid, možemo pisati kaznu“, ističe se u dokumentu.

Ukoliko, pak, Beogradski lični kontrolom konstatuju da neko poseduje falsifikovanu kartu, oni će sačiniti prekršajni nalog za vožnju bez vozne isprave.

„Takođe, nakdnadno ćemo sačiniti i zapisnik za falsifikovanje koji ćemo proslediti nadležnom organu. Kao i do sada, budimo profesionalni i na usluzi građanima, ali treba da imamo u vidu d aje bezbednost naših sugrađana i nas na prvom mestu“, piše na kraju ovog dokumenta.

Lepo vreme u Beogradu Foto:TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Podsetimo, gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić istakao je da će komunalni milicionar ili „Beogradski lični“ ili „Beli“ biti jedino ovlašćeno lice da vrši kontrolu karata.

Tada je poručio da neće biti represivnih mera, zaustavljanja vozila i izbacivanja putnika bez karte iz njega.

„Moći će samo on da vam izda kaznenu kartu sa kojom ćete najnormalnije nastaviti putovanje“, kazao je Šapić tada.

BONUS VIDEO: Evo kako, 48 sati kasnije, funkcioniše novi sistem naplate javnog prevoza u Beogradu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare