Foto: Nova.rs/Facebook/Privatna arhiva

Cela Srbija, ali i šire ogorčena je zbog sramnog snimka na kom se vidi kako učenici Tehničke škole Trstenik maltretiraju profesorku engleskog jezika, koja je za Nova.rs istakla da još uvek ne može da dođe k sebi zbog traumatičnog incidenta koji je doživela. Da ovaj nemili događaj nije usamljen, odnosno da su se slične situacije događale i ranije u ovoj školi, za naš portal svedoči i studentkinja Arhitektonskog fakulteta u Beogradu M. R. (21) koja je pre dve godine završila ovu školu.

„Nažalost, posmatrala sam šta se događalo tokom časova, ali i na odmorima. Sad kad vratim film unazad, žao mi je što sam ćutala. Ali znate kako to ide, u svakom odeljenju imate onog glavnog lika koji vas urniše ako ga ne sledite ili vas uzdiže ako ste uz njega. Ja sam se držala po strani, imala sam dobar odnos sa svim nastavnicima, onakav kakav i treba da bude, ali takvi dečaci su, sećam se, radili svašta. Jednom su zagradili vrata stolicama da ne bi nastavnik došao na čas, odnosno da bi stolice pale kada bi otvorio vrata“, priča naša sagovornica.

Foto: Privatna arhiva

Kako se priseća, bilo je i situacija kada su učenici nastavnike prskali sunđerom, a dešavalo se i da im šoferšajbnu automobila „išaraju“ pljuvačkom.

Pročitajte još:

„Valjda sam zrelija i svesnija cele situacija u kojoj se nalaze nastavnici. Učenici lako izgube kontrolu. Sećam se, kada je nastavnica prekorila mog druga jer je zakasnio na čas, uzvratio joj je uvredama umesto da joj se izvini. Prosto, uvek je bilo tako, a oni su bili kažnjeni najblažom kaznom – dobili su opomenu ili ukor direktora što je, složićete se, nedovoljno“, kaže ova studentkinja čiji je brat đak ove škole.

Dnevnik Foto: Nova S

„On ide u Tehničku školu Trstenik i baš sam ga pitala za ovaj poslednji događaj. Kaže da su neki učenici uživali dok su im oni vandali prepričavali šta se dogodilo. Eto, oni se stapaju sa tim neiživljenim tinejdžerima“.

Foto: Facebook

Ovaj događaj izazvao je lavinu negativnih komentara u jednoj grupi u kojoj se meštani Trstenika razmenjuju informacije o samom gradu, a na osnovu njih može se zaključiti da je odnos nastavnik-učenik u ovoj školi poremećen već duže vreme, te da je, kako pišu u komentarima, ovo kap koja je prelila čašu i da se „vandalskim učenicima“ mora stati na put.

Foto: Facebook

„Ljudi moji, komšijin klinac je progonio, ali progonio jednu nastavnicu u ovoj školi, toliko ju je maltretirao, da je žena morala da napusti radno mesto! Naravno, nije rekla zbog čega odlazi, nego je kao njen muž dobio posao u Nišu, pa i ona ide sa njim. Strašno!“, samo je jedan od komentara.

Foto: Facebook

Iako je pokrenut disciplinski postupak i utvrđuju se svi elementi koji se tiču samog fizičkog nasilja koje je izvršeno, najstrože kazne koje mogu dobiti učenici, kako kažu iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije su isključenje iz škole ili da se nasilnici, odnosno učenici, sami ispišu iz škole.

Ipak, uzrujani građani predlažu drugačija rešenja.

Foto: Facebook

„Svi u Popravni dom. Ili na društveno koristan rad osam sati dnevno. Zabraniti im da se školuju, pa će im za nekoliko godina doći iz dupeta u glavu šta su radili ovakvim ponašanjem“, samo su neki od komentara na društvenim mrežama.

BONUS VIDEO: Javnost zgrožena maltretiranjem nastavnice iz Trstenika, prosvetari traže status službenog lica

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare