Foto: eps

Na kopu RB Kolubara došlo je do havarije kada je klizište zaustavilo rad jednog bagera. Sudeći prema informacijama do kojih je došla Nova, ovakav problem se mogao očekivati, jer su se prve pukotine pojavile još pre nekoliko meseci. Dakle, bilo je samo pitanje trenutka kada će klizište da proradi. Iz Ministarstva energetike tvrede da nema veće štete i da proizvodnja uglja nije ugrožena. Ono što se međutim postavlja kao pitanje je kako će se sprečiti nova klizišta koja bi mogla da naprave ozbiljnu štetu.

Sve je počelo u utorak veče (24. januara ) kada se na istočnom delu površinskog kopa Polje „E“, aktiviralo postojeće klizište.

Izvor Nove navodi da je istog trenutka zaustavljen rad bagera „glodar 7“ koji otkopava ugalj.

„Odron je odneo utovarnu traku bagera, a potom zatrpao otvoreni ugalj“, ističe naš izvor.

Kako navodi, na deset metara od havarije nalazi se i velika trafo stanica koja bi mogla takođe da bude ugrožena.

Tokom večeri je zbog nastale havarije aktiviran drugi bager značajno manjeg kapaciteta, zbog čega i postoji bojazan da će proizvodnja uglja biti dodatno smanjena.

Zabrinuta je i ministarka energetike Dubravka Đedović, koja je otišla i sama na lice mesta havarije.

Rekla je da je to što je prozvodnja uglja u Kolubari 30 odsto niža u poslednje dve nedelje i da će zbog ove havarije biti još niža.

Otvaranje Polja „E“ – glavni rudarski projekat

Kako navodi izvor Nove, do havarije je došlu na polju „E“ koje je predstavljalo glavni rudaraski projekat u protekloj godini.

Naime, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dalo je u maju 2022. na javni uvid Urbanistički projekat infrastrukturnog koridora II faze izmeštanja reke Peštan i lokalnog puta Baroševac-Zeoke-Medoševac na teritoriji opštine Lazarevac radi širenja rudarskih radova i otvaranja novog površinskog kopa „Polje E“ Rudarskog basena „Kolubara“.

Površinski kop Polje E čije rezerve iznose oko 450 miliona tona bi, prema procenama, godišnje trebalo da proizvodi 12 miliona tona uglja i da zameni kopove C i D na kojima će postepeno prestajati eksploatacija.

PROČITAJTE JOŠ

„Pre nekoliko meseci ušli smo u otkopavanje Polja „E“, a tom prilikom došlo je do prvih pukotina, što je bilo upozorenje. Uprkos tome nastavljeno je otkopavanje.

Pre dve noći pukotine su se pojavile ispod trafostanice i na nekih 30 metara od novog puta, odnosno, 50 metara od novog rečnog korita“, ističe izvor Nova.rs.

Dobro upućen sagovornik Nove dodaje i da bi posledica daljeg aktiviranja klizišta moglo da bude izmeštanje trafostanice, pa čak i vodovoda koji se tu nalazi.

Najgore što može da se desi jeste pucanje korita reke Peštan, što bi dovelo do ulivanja u Kop, navodi on. O pukotinma koje su se javile prilikom iskopavanja na Polju „E“, pokušali smo da dobijemo više informacija od EPS-a, ali do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

Oglasio se EPS

Iz Elektroprivrede Srbije, tvrde da je stvar pod kontrolom.

„U toku je sanacija na terenu na PK Polje „E“. Nema povređenih radnika, kao ni štete na vitalnim delovima proizvodne opreme. Očekuje se da će bager, nakon sklanjanja zemlje koja je delimično zatrpala jednu spoljnu gusenicu bagera „glodara 7“, biti transportovan na lokaciju, gde će u narednih desetak dana biti urađeni već ranije planirani preventivni mašinski radovi. Biće pojačan rad bagera „glodar 8“, a u petak će se uključiti i „glodar 2” kako bi se nadoknadile količine uglja koje kopa glodar 7″, navode iz EPS-a.

Dodaju i da su sve pukotine koje su se pojavile prilikom iskopavanja ranije sanirane.

„Potpuno je netačna informacija da smo nastavili sa iskopavanjem uprkos pukotinama, jer su pukotine u međuvremenu sanirane i nije bilo kopanja tokom saniranja. Sve ovakve situacije se sagledavaju, analiziraju sa relevantnim institucijama i odmah se reaguje“, zaklučuju iz EPS-a.

Česte havarije na Kolubari

Tri puta tokom prethodne godine dolazilo je do požara na bagerima u rudarskom basenu Kolubara.

U decembru je u mestu Medoševac vatra buknula na točku bagera „glodara“, a brzom reakcijom vatrogasaca i radnika, požar je lokalizovan.

Do požara na bageru je došlo u januaru i martu 2022. godine.

BONUS VIDEO: Požar u Kolubari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar