Početak radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu
Početak radova na izgradnji kovid bolnice u Novom Sadu Foto: Nenad Lazić/Nova.rs

Lazarevačka firma "Bauwesen", koja za vreme vlasti SNS dobila vredne ugovore od države, izgubila je jedan od poslova kada je preduzeće "Infrastruktura železnice Srbije" raskinulo ugovor sa njima. Kako su iz Železnica saopštili za Nova.rs, ugovor je raskinut zbog neodgovarajuće dokumentacije, a kako Nova.rs nezvanično saznaje, u pitanju je bilo falsifikovanje dokumentacije zbog koje je podneta i krivična prijava protiv firme iz Lazarevca.

Šta se dogodilo?

„Infrastruktura železnice Srbije“ 30. marta 2022. godine raskinula je ugovor sa firmom „Hidroteam solution“ iz Beograda, koja je bila nosilac posla u zajedničkoj ponudi sa firmama „Eko Maber Inženjering Pančevo“ iz Pančeva i „Bauwesen“ iz Lazarevca, na raščišćavanju terena za izgradnju Linijskog parka u Beogradu“, rekao je za Nova.rs PR „Infrastrukture železnice Srbije“ Nenad Stanisavljević.

Kako su nam saopštili iz firme „Infrastruktura železnica Srbije“, razlog za raskid ugovora bila je „neodgovarajuća dokumentacija koju su dostavili izvođači radova“, što je nakon dodatnih provera utvrđeno.

Po ugovoru, navedene firme bile su zadužene za raščišćavanje terena i demontažu koloseka na deonici od Beton hale do Pasarele, dugoj oko 1,9 kilometra. Posao je obuhvatao demontažu koloseka, kao i uklanjanje kolosečnog pribora, skretnica, tucanika i pragova, odnosno celokupnog gornjeg i donjeg stroja pruge, kao i transport demontiranog materijala do Svilajnca i Makiša.

„Ugovorom je bila obuhvaćena i demontaža i uklanjanje četiri koloseka u železničkoj stanici Donji Grad, ukupne dužine oko dva i po kilometra. Pored toga, ugovorom je bilo obuhvaćeno i geomehaničko ispitivanje terena, kao i sečenje drveća i rastinja duž ove trase“, naglasio je Stanisavljević.

Prema saznanjima Nova.rs, protiv firme „Bauwesen“ pokrenuta je krivična prijava zbog falsifikovanja dokumentacije, ali iz „Infrastrukture“ nisu želeli da daju informacije da li je ugovor samo raskinut ili je bilo i prijave.

Po čemu je poznat „Bauwezen“ i šta je sve gradio 

Lazarevačka firma osnovana je 2007. godine i više puta je menjala ime. Prema pisanju “Pištaljke”, 2011. godine Dejan Živanović , tada direktor firme uhapšen je pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“, oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije. Tri godine kasnije Živanović, na papiru, izlazi iz firme, a „Bauwesen“ prema APR postaje vlasništvo izvesnog Borivoja Trifunovića.

Firma iz Lazarevca bila je angažovana na izgradnji pasarele koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište, na radovima Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu. Na tenderu su i dobili deo projekta za izgradnju autobuske stanice na Novom Beogradu, ali je kasnije projekat dobila druga firma. „Bauwesen“ je gradio i kovid bolnicu u Novom Sadu. Taj posao nisu dobili direktno na tenderu već su angažovani kao podizvođači.

Novi Sad, kamen temeljac, kovid bolnica
Foto: TANJUG/ JAROSLAV PAP

Široj je javnosti firma bila zanimljiva i zbog toga što se uključila u borbu za vlasništvo nad Institutom „Jaroslav Černi“, „na silu“ privatizovanog državnog tela koje je decenijama imalo ključnu ulogu u procenu rizika od poplava. Jedini konkurent „Bauwesenu“ bio je „Milenijum tim“, još jedna od SNS hobitnica, koja je na kraju i preuzela „Černog“.

Bonus video: U čemu je javni interes prodaje Instituta za vodoprivredu Jaroslav Černi?

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar