Foto:Sanja Petrov /Nova.rs ; shutterstock by Milos Momcilovic

Džaba je pevao Aco Pejović, pompezno otvoreni Trg u Leskovcu izgleda bukvalno kao da je bomba na njega pala. Trogodišnju rekonstrukciju, inače, obavila je firma "Bauwezen" iz Lazarevca, o kojoj je naš portal pisao u više navrata. Predistorija firme pažljivijem posmatraću možda bi još 2019. godine ukazala na ishod rekonstrukcije. Avaj, takvih u leskovcu nije bilo.

Podsećamo, leskovački Trg je pre oko mesec dana otvoren za pešake. Zvanično je saopšteno da je završeno 95% radova, ali trg je ipak svečano otvoren koncertom folk-pevača Ace Pejovića. Kako je objašnjeno, kompletni radovi biće završeni u narednoj godini kada će Trg biti i potpuno osvetljen. Sve to možda i ne bi bila toliko loša vest da trg u Leskovcu nije pretvoren od zelene oaze u ogolelu urbanističku katastrofu, baš nalik onu na beogradski Trg Republike.

Gradnja leskovačkog Trga počela je novembra 2019. godine, a rok za završetak radova bio je 365 dana, a pošto Trg nije završen u roku, ali nije ni u trećoj godini radova, Direktor JP Direkcija urbanizam i izgradnja Novica Nikolić ističe da će firmi „Bauwezen“ biti naplaćena kazna zbog kašnjenja, koja iznosi 5% od ukupne vrednosti radova.

Šta je „Bauwezen“?

Lazarevačka firma osnovana je 2007. godine i više puta je menjala ime. Prema pisanju “Pištaljke”, 2011. godine Dejan Živanović , tada direktor firme uhapšen je pod optužbom da je bio u grupi privatnika koji su, u saradnji sa direktorima RB „Kolubara“, oštetili ovaj ogranak EPS-a za oko dva miliona evra prilikom iznajmljivanja mehanizacije. Tri godine kasnije Živanović, na papiru, izlazi iz firme, a „Bauwesen“ prema APR postaje vlasništvo izvesnog Borivoja Trifunovića.

No, uprkos svemu, preduzeće sa državom posluje neometano. Prema podacima BIRN – a, „Bauwesen“ u periodu od 2014. do kraja 2019. godine dobio poslove vredne blizi 7 miliona evra kroz Kancelariju za upravljanje javnim ulaganjima. Ovoj firmi povereno je ukupno 60 projekata, koji uključuju projekte vrednosti više od 23 miliona evra, navodi BIRN.

Firma iz Lazarevca bila je angažovana na izgradnji pasarele koja spaja Kalemegdan i beogradsko pristanište, na radovima Karađorđevoj ulici i na Bulevaru patrijarha Pavla u Beogradu, kao i izgradnji dela autobuske stanice na Novom Beogradu, gde je završetak radova odlagan više od deset puta. Bauwesen je gradio i kovid bolnicu u Novom Sadu. Taj posao nisu dobili direktno na tenderu već su angažovani kao podizvođači.

Hteli da uzmu „Černog“

Široj je javnosti firma bila zanimljiva i zbog toga što se uključila u borbu za vlasništvo nad Institutom „Jaroslav Černi“, „na silu“ privatizovanog državnog tela koje je decenijama imalo ključnu ulogu u procenu rizika od poplava. Jedini konkurent „Bauwesenu“ bio je „Milenijum tim“, još jedna od SNS hobitnica, koja je na kraju i preuzela „Černog“.

BONUS VIDEO: Nakon tri godine, renoviran trg u Leskovcu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare