Foto: Screenshot Youtube Alexx87

Malo je ljudi koji se ne sećaju ove legendarne skijašice i svu misteriju koja je pratila njeno ime.

Mateja Svet se pojavila na najvećoj sceni 1983. godine kada je bila provna skijašica za jednu slalomsku trku.

PROČITAJTE JOŠ

Kakav je talenat bila devojka iz Ljubljane svedoči što su i organizatori Svetskog kupa ostali u potpunom šoku. Najbolji rezultat je imala mlada Jugosovlenka. Rezultat nije zvanično objavljen tada, ali je legenda o njoj nastavila da raste.

Godinu dana kasnije je debitovala na Olimpijskim igrama u Sarajevu, a te godine je postala i svetska juniorska šampionka što je samo potvrdilo da je čega velika karijera.

Ubrzo je ostvarila prvu pobedu u veleslalomu, a odna je 1987. godine na Svetskom prvenstvu pokupila tri medalje. Srebrnu medalje u veleslalomu, ali i bronze u slalomu i superveleslalomu. Sledeće godine je osvojila Mali kristalni globus u veleslalomu, a u Kalgariju na Olimpijskim igrama dolazi do srebra u slalomu.

Niz velikih rezultata je krunisala 1989. godine kada je postala šampionka sveta u slalomu uz bronzu u veleslalomu.

Nazivali su je stručnjaci najvećim talentom svih vremena, a u prvih pete sezona je stigla do šest medalja. U Svetskom kupu je upisala sedam pobeda uz 22 plasmana na pobedničko postolje.

Iznenada je sve šokirala kada je sa 22 godine odlučila da kaže zbogom sportu koji joj je toliko toga doneo.

Na to je samo kratko poručila „Želim da budem samo mamina i tatina“, a danas radi kao psihoterapeut u jednom psihijatrijskoj klinici u Ljubljani.

BONUS VIDEO Novak u žestokoj raspravi sa sudijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar