Foto: spc.rs

U subotu, 24. septembra 2022. godine, u porti Hrama Svetog proroka Ilije u Mirijevu održan je treći po redu festival manastirskih vinarija i drugih manastirskih proizvoda.

Sabranje je započeto u 12 časova pojanjima dečjeg hora „Rastko“ pri hramu Svetog Save, dečjeg hora Svetog Pantelejmona iz Mirijeva i mešovitog hora pod izvrsnim rukovodstvom horovođa Milene Antović i Bojana Stojčevića. Potom se okupljenima obratio predsednik Gradske opštine Zvezdara g. Vladan Jeremić, koji je izrazio veliko zadovoljstvo činjenicom da festival postaje svojevrsna tradicija na Zvezdari i da je time uvršten u kalendar važnih kulturnih događaja ovog dela grada. Prisutne je pozdravio i g. Stevan Rajta, predsednik Udruženja vinara i vinogradara Srbije, zahvalivši se organizatorima i učesnicima koji su prikazali svu lepotu vinskih proizvodai naglasio značaj očuvanja i promocije bogate pravoslavne hrišćanske tradicije u kojoj vino ima osobiti karakter.

Foto: spc.rs

Na molbu organizatora, sabrane je nadahnutim i poučnim rečima pozdravio Preosvećeni Episkop hvostanski i izabrani zapadnoevropski g. Justin, koji je preneo molitvene pozdrave i arhipastirski blagoslov Patrijarha srpskog g. Porfirija i istakao:

„U porti hrama Svetog Ilije okupili smo se oko čaše vina, a naš hrišćanski priziv je istovetan – da molitveno zajedničarimo oko Čaše Spasenja, oko Tela i Кrvi Hristove koja nas spasava i iskupljuje od greha. Radostan sam što sam ponovo na ovom lepom događaju. U raznim državama u kojima ću služiti širom Zapadne Evrope trudiću se da približim lepotu pravoslavne duhovnosti naših svetih manastira, a verujem da se ovakav kulturni događaj može sa uspehom organizovati i u tom podneblju.“

Foto: spc.rs

Naposletku se u ime organizatora obratio jerej Borislav Petrić, koji je preneo zahvalnost bratstva i uprave hrama Svetog Ilije na blagoslovu Patrijarhu srpskom g. Porfiriju da se festival ponovo organizuje, kao i zahvalnost episkopima Georgiju i Justinu koji su svojim dolaskom i ovoga puta pokazali ljubav prema jednom od najstarijih hramova Arhiepiskopije beogradsko karlovačke (podignutom 1834. godine), i molitveno podržali napore organizatora. Blagodarenje je upućeno i Gradskoj opštini Zvezdara čiji su najviši predstavnici u velikom broju prisutvovali otvaranju festivala, kao Gradskim pijacama, Udruženju vinara i vinogradara Srbije, a posebno g. Dušanu Vraneševiću iz Uprave za zajedničke poslove Vlade Republike Srbije i g. Dejanu Maslovari iz vinoteke Wine & Pleasure, kao osvedočenim prijateljima manifestacije. Pozivu na festival su se odazvali i dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta protojerej Zoran Ranković; direktor Patrijaršijske upravne kancelarije arhimandrit Danilo; predstavnici Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva sporta, Uprave za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama Ministarstva pravde, Gradskog sekretarijata za dečje obrazovanje, Sekretarijata za kulturu i druge zvanice.

Posle molitve „Oče naš“ koju su proizneli horovi sa vernim narodom, umirovljeni Episkop kanadski g. Georgije je blagoslovio početak festivala, koji je ove godine imao 35 učesnika na 27 štandova, među kojima su bili manastiri Hilandar, Studenica, Bukovo, Fenek, Кoporin, Кovilj, Tvrdoš, Sukovo, Lelić, Кaona, Draganac; zatim vinarije Radovanović, Cilić, Temet, Deurić, Matalj, Despotika, Vukoje, Aglaja i Vidak. Ovogodišnji festival je bio znatno obogaćen ponudom, budući da su osim vina na manastirskim štandovima bili i drugi proizvodi srpskih svetinja, poput meda, sira, rakije, likera, sokova, melema, ulja, ajvara, tamjana i drugog, što je bila izuzetna prilika prisutnima da se upoznaju sa životom i ekonomijom samih manastira, kao i da kupovinom pomenutih proizvoda pomognu napore monaštva da se svetinje obnove i ukrase. I ove godine etno-restoran Zavičaj je darivao izvrsne proizvode od hrane svima, a ikonopisački studio Ihtis je prezentovao svoju ponudu ručno rađenih ikona. Pored toga, festival je dobio na širini uvođenjem knjiga u ponudu, te su posetioci mogli da se upoznaju sa najboljim naslovima izdavaštva Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta, Hrišćanske misli i izdavačke kuće Laguna. Posetioci su tokom popodneva mogli da uživaju u nastupu gitarskog dua Skica i Srbskih pravoslavnih pojaca.

BONUS VIDEO Viteški turnir Just Out kod manastira Manasija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar