Savski nasip Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Privatna arhiva

Udruženje građana "Savski nasip" upozorilo je na novi slučaj prekopavanja i uništavanja nasipa u Bloku 45, na Savskom keju. Prokopavanje nasipa je, isitču građani, opasno i protivzakonito. Vlasnici splavova prekopavaju nasip da bi sproveli vodu do splavova, a kažu i da su više puta ovo prijavljivali nadležnima, ali niko nije odreagovao.

Više građana je prijavilo ovo novo prokopavanje nasipa u Bloku 45 policiji, Vodnoj inspekciji i komunalnoj inspekciji. Inspektori su se pojavili, nakon čega su prokopi zatrpani. Ipak, građani se pribojavaju kopanja rovova po naselju i smatraju da zatrpavanje nije dovoljno.

Foto: Privatna arhiva

Kako članovi udruženja navode, policija je došla, a jedan od njih je pozvao druge nadležne službe, rekavši da on sam nije upućen u problematiku Savskog nasipa.

„Dotični Tomić koji se predstavio kao vlasnik Teatra na Savi je tvrdio da je puklo neko crevo i da oni to popravljaju, pokušavaju da nađu kvar“, kaže Aleksandra Smiljanić.

Ipak, ističu da tragova vode nije bilo nigde.

Foto: Privatna arhiva

„Priznali su da nemaju dozvole,a uskoro je došao načelnik komunalne inspekcije Nebojša Kuzmanović koji je tražio dozvolu i naredio da se rupa zatrpa“, navodi se u saopštrenju ove grupe građana.

Dodaju da je načelnik Kuzmanović rekao da će usledeti krivične prijave ako se rupa ne zatrpa.

„Policija i komunalni inspektori su potom otišli, nakon čega je krenulo zatrpavanje rupe. Uskoro je stigao i vodni inspektor Dejan Dašić sa predstavnikom iz Srbijavoda, a oni su objasnili Tomiću i radniku koji je kopao rov, da to nisu smeli da rade bez saglasnosti nadležnih“, kažu građani, dodavši da je Dašić na kraju otišao na Tomićev splav „Sun Sensation“ da sačine zapisnik, koji građani nisu videli.

Građani ističu da, čak i da je zaista curela voda, rovovi po nasipu ne smeju da se kopaju, a saniranje nasipa moraju da urade stručne službe.

„I naši vrhunski stručnjaci, eksperti iz te oblasti, profesori i Akademija inženjerskih nauka Srbije upozorovaju da ovakvo bahato nepoštovanje zakona nije zabeleženo nigde na svetu, i da su rovovi koji se kopaju po nasipu izuzetno opasni jer se stvara put za vodu u doba visokog vodostaja, koja onda urušava nasip. Profesori upozoravaju da su neka oštećenja nasipa toliko ozbiljna, da do urušavanja nasipa može doći u roku od nekoliko sati kod nekih narednih velikih voda. Ugroženi su životi i imovina ogromnog broja ljudi“, zaključili su građani u saopštenju.

BONUS VIDEO Dobrica Veselinović: Nulta tolerancija za gradnju na Savskom nasipu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar