Most Garaši kod Aranđelovca Foto: Privatna arhiva

Most preko brane na Garaškom jezeru kod Aranđelovca zabranjen je za upotrebu od maja ove godine, ali tu zabranu gotovo niko ne poštuje, pa most prelaze automobili, traktori sa prikolicama i kamioni, posvedočila je za Nova.rs meštanka M.P. koja je od danas dodatno zabrinuta, jer je izmenjena autobuska linija kojom deca idu u školu, a koja je do sada išla obilaznicom i izbegavala most. Prema njenim rečima, izmena je takva da sada deca i ostali putnici jednim autobusom dođu do početka mosta, a onda peške pređu, da bi na drugoj strani ušli u drugi autobus.

Naša sagovornica M.P. (ime i prezime poznato redakciji) danas nije smela da pusti decu da sama idu u školu, već je sa njima putovala autobusom i prevela ih preko mosta. Vidno uznemirena zbog izlaganja riziku, ona kaže da opštinska vlast meštanima nije ostavila nikakvu alternativu, te da su građani koji se voze autobusom prinuđeni da pešače preko mosta.

Strahuje i od najgoreg scenarija koji se ove jeseni dogodio u Ovčar Banji, kada se srušio viseći most.

„Most je zatvoren zato što je u katastrofalnom stanju. Postavljene su neke barikade, ali niko ne poštuje zabranu, svi prolaze tuda, automobili, kamioni, traktori. Vlast se ogradila time što je postavila obaveštenje o zabrani i ispada da svi koji prelaze most, to rade na sopstvenu odgovornost. Ali ne može ta ista vlast, sada da uvede liniju da decu dovoze do jedne strane mosta i da ih primorava da pešače, da bi ušli u drugi autobus. To je strašno, ne smem ni da pomislim kakva bi sve tragedija mogla da se dogodi“, ogorčena je ova majka.

Ona upozorava i da će dolaskom zime rizik biti još veći i apeluje na nadležne da hitno preduzmu neke mere.

„Ne znam kako će taj most da se čisti od snega i leda, pošto je zabranjen za upotrebu. Most nije osvetljen i deca treba da ga prelaze po mraku kad se vraćaju iz druge smene. Svesna sam da most ne mogu da sruše pešaci, ali mogu automobili i kamioni koji istovremeno prolaze, a deca k’o do deca, nisu ni svesna opasnosti“, zabrinuta je ova meštanka.

Zabranu korišćenja mosta niko ne kontroliše

Most preko brane na Garaškom jezeru zvanično je zatvoren za upotrebu 6. maja ove godine. Tada su iz JP „Putevi Srbije“, za lokalne portale u Aranđelovcu izjavili da je urađena projektno – tehnička dokumentacija, te da je u toku postupak dobijanja građevinske dozvole koja je u nadležnosti lokalne samouprave.

Međutim, za sedam meseci od zatvaranja, osim isticanja obaveštenja o zabrani, na mostu nije urađeno ništa, posvedočila je naša sagovornica, ali i još nekoliko meštana sa kojima smo razgovarali.

Povodom ove situacije, koja uopšte nije naivna, Nova.rs je odgovore zatražila i od predsednika opštine Bojana Radovića, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

Vlast ignoriše i zahteve opozicije

Stepen oštećenja mosta, kao ni rokovi u kojima će biti rekonstruisan, nisu poznati ni građanima ni opoziciji u Aranđelovcu.

Nenad Milivojević, odbornik SSP-a u lokalnoj skupštini, za Nova.rs kaže da je grupa opozicionih odbornika od vlasti više puta tražila izveštaj Republičke inspekcije za puteve o stanju mosta ali da, kako ističe, „nikada ništa nisu dobili“.

Most Garaši kod Aranđelovca Foto: Privatna arhiva

Milivojević, inače građevinski inženjer, kaže da veruje kolegama iz struke koji su zatvorili most, ali ga zabrinjava što do sada ništa nije urađeno na sanaciji.

„Ako je struka rekla da taj most nije za upotrebu, onda on jednostavno i nije za upotrebu. Mi nemamo precizne podatke o stepenu oštećenja, ali je golim okom vidljivo koliko je u lošem stanju. Pogotovo su loše pešačke staze na kojima su otvori i rupe toliki, da kroz njih može da se propadne. Prema saznanjima koja imam, projekat za rekonstrukciju još nije gotov, a najavljeno je da će biti završen do kraja ove godine“, rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, u ceoj situaciji, dodatno je zabrinjavajuće, što niko od nadležnih ne kontroliše zabranu prolaska mostom.

„Most je zatvoren tako što su postavili barikade i obaveštenje da je most zabranjen za saobraćaj, ali ga nisu i fizički zatvorli da niko ne može da prođe. Barikade su samo na polovini saobraćajnice, a onom drugom polovinom nesmetano prolaze vozila. Tu zabranu niko ne kontroliše, saobraćaj se odvija normalno, izuzev javnog prevoza. Autobusi su do sada išli obilaznicom, ali su sada uvedeni ovi polasci do mosta i od mosta. Znamo šta se desilo u Ovčar Banji, tako da je cela ova situacija na Garašu jako zabrinjavajuća“, upozorio je Nenad Milivojević.

BONUS VIDEO: Srušio se most u Ovčar Banji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare