Radmila Nakarada Foto:N1

Neizvesnost, strah, zebnja. Ne baš dobre vesti sa kojima svaki dan živimo u Srbiji, pa one koje se dešavaju blizu ili daleko od nas, slike ratnih razaranja i nedužnih civilnih žrtava. I svi smo saglasni, svet pa i mi sa njim, ne idemo u dobrom smeru. Zašto? I zašto ništa ne preduzimamo? I da li uopšte možemo nešto da preduzmemo?

Radmila Nakarada, profesorka Mirovnih studija na Fakultetu političkih nauka u penziji istakla je da već dugo nema empatije.

„Od 70ih godina kada se urušila jedna ekonomksa paradigma socijalnog komunizma u jednom širem smislu, a onda i sa padom socijalne države u socijalističkom kontekstu empatija i solidarnost su vrednosti koje su doživele veliki udarac, a zamenila ih je radikalana ravnodušnost. Zapravo jedno usmerenje na vlastite interese i vlastite potrebe i osećanja da ne postoji društvo kao zajednica. I svako je za sebe odgovoran na tom haotičnom svetskom teatru odnosno tržištu“, objašnjava profesorka Nakarada za N1.

Vrhovna vrednost, kaže porfesorka, postala je pohlepa.

„A uz tu pohlepu teško da može da ide solidarnost i empatija“, smatra profesorka u penziji.

U okruženju kada „gledmo rat uživo“, rat u Ukrajini, sada i u Izraelu, reč mir gotovo da i ne čujemo.

„Mir je jedna promukla vrednost. Poneko je ponegde pomene. Ali vidite i po rekacijama, i po Ukrajini I Izraelu, niko nije ponudio „mora da se stane, mora mir. Nemački kancelar kaže zbog odgovornosti Nemačke prema Holokaustu oni će isporučivati dronove Izraelu – ja mislim da je vreme da u ime te odgovornost treba da sazri sve osim isporučivanja oružja“, ocenjuje profesorka.

Sloboda i dostojanstvo ne može da se osvaja nasilnim putem, smatra ona.

„Mi sad svi gledamo kao u nekom groznom teatru pripremu za masakr koji treba da poništi ovu, kako kažu, ljudsku životinju i čisto zlo što predstavlja Hamas. A već u pozadini imate pojavu nove organizaciju na Zapadnoj obali. Novu grupu mladića od 20 godina koji kreću opet u novi ciklus suprotstavljanja korumpirane palestinske vlasti“, objašnjava Nakarada.

Nije mi jasno do koje mere je ljudska vrsta izgubila zdrav razum, ističe profesorka u penziji.

BONUS VIDEO – Tvrtko Jakovina o ratu Izraela i Hamasa: Hamas nije slučajno planirao napad na godišnjicu i jevrejski praznik

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar