Kovid bolnica, Batajnica, Novi Sad, Kruševac
kovid bolnice

Predlog Ministarstva zdravlja biće da se kovid bolnice, kada prestane njihova primarna funkcija, pretvore u bolnice za različite vrste palijativnog zbrinjavanja, najavila je ministarka zdravlja Danica Grujičić.

Ipak, u izjavi za Nova.rs, Grujičić napominje da to mora da bude zvanična odluka Vlade, uz konsultacije sa Svetskom zdravstvenom organizacijom.

Prema njenim rečima, nije lako utvrditi ni koliki je precizno broj pacijenata kojima je u Srbiji potrebna palijativna nega. Reč je o pacijentima koji su završnoj fazi najtežih oboljenja, najčešće kancera, i potrebna im je stalna, celodnevna briga.

„Taj broj niko ne zna. Ima porodica koje ne žele da pošalju nekog svog u bolnicu, a ima i onih koji jednostavno ne mogu da se izbore sa tegobama svojih najbližih. Pokušaćemo da procenimo“, kaže ministarka Grujičić.

Podsetimo, u Srbiji postoje tri kovid bolnice, u Beogradu, Novom Sadu i Kruševcu. Kovid bolnica u Batajnici ima kapacitet od oko 900 ležajeva, novosadska nolnica može da primi oko 600 pacijenata, dok u kovid bolnicu u Kruševcu može da bude primljeno 500 pacijenata.

Ujedno, Srbija je jedina zemlja u regionu koja nema hospise – specijalne bolnice za zbrinjavanje palijativnih pacijenata.

Bonus video: Nova.rs u Batajnici među najtežim kovid pacijentima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar