Foto:privatna arhiva; shutterstock

Da li obraćate pažnju na rok trajanja preparativnih i dekorativnih kozmetičkih proizvoda? Kada ih kupimo, neke od njih potrošimo brzo, dok neki dugo "sede na polici" u kupatilu, zato često i zaboravimo na to kada im ističe rok trajanja. A kada ih se setimo, pa pomislimo da je "bolje da ih iskoristimo, nego da se bace", e tek onda napravimo pravu štetu. To se upravo desilo studentu geodezije Milošu Markoviću (23) iz Beograda. On je želeo da spoji "jeftino i korisno", pa je pazario balzam za telo za atopijski dermatitis od 400 mililitara samo zato što je bio na sniženju, iako mu nije trebao u tom trenutku, odnosno već je imao otvoreno pakovanje. A kada mu je zatrebao i počeo da ga koristi narednih mesec dana, gorko se pokajao zato što je video da je proizvodu istekao rok trajanja. Rezultat mazanja bio je užasavajuć– pojavile su mu se kraste na rukama, lišaj i promena na nozi u vidu vitiliga. Zbog iste stvari, njegova cimerka Ivana dobila je infekciju oka jer je koristila maskaru kojoj je istekao rok trajanja.

Miloš je svojom pričom želeo da upozori sve da obavezno pogledaju rok trajanja nekog proizvoda, a posebno onog koji bi trebalo da im pomogne u borbi protiv određenog kožnog oboljenja. U njegovom slučaju, to je bio atopijski dermatitis koji je „planuo“ još više nakon upotrebe balzama za telo kom je istekao rok.

Za Nova.rs Miloš otvoreno priča o svom neiskustvu zbog kojeg danas „plaća danak“.

„Šta da vam kažem? Prijatelji su mi se smejali, ali uopšte nije smešno. Prošlo je tri meseca otkad sam koristio balzam za telo kom je istekao rok i još uvek ne mogu da se oslobodim ovih fleka, krasta, ne znam ni kako bi ih nazvao“, priča očajan Miloš.

Foto:privatna arhiva

Miloš priča da je dobio atopijski dermatitis ubrzo nakon što mu je otac umro. Koža mu je postala suva, konstantno ga je svrbela zbog čega nije mogao da spava. Dermatolog mu je zbog toga prepisao brojne preparate.

„Dobio sam od stikova, krema, losiona do balzama koji nadoknađuju lipide. Terapija je delovala, odnosno koža je bila mirna. Znači, ta terapija mi je u potpunosti odgovarala. Zato sam bio iznenađen zašto mi se odjednom pojavljuju fleke, a koristim iste proizvode sve vreme“, pitao se Miloš.

Iako je već imao otvorenu bocu, Miloš je slučajno naleteo na balzam na sniženju, pa ga je kupio. To je bila, kako kaže, velika greška.

„Budala, odmah sam se zalepio za cenu, pritom je pisalo 50 mililitara gratis, rekoh to je to, imam sreće s obzirom da su ovi proizvodi skupi kao đavo. Pomislio sam, iskoristiću ga, to je ta terapija“.

Pročitajte još:

Posle nekoliko meseci, kada je balzam koji je kupio „došao na red“, Miloš je primetio da se nešto dešava, odnosno da se stanje njegove kože pogoršava.

Foto:privatna arhiva

„Ništa mi nije bilo jasno. Umesto da mi koža miruje, meni je buknula. Majke mi. Prvo mi je iskočila fleka na dlanu. To je trajalo i trajalo, da bi se ista fleka stvorila i na drugoj ruci. Rekoh, šta je ovo, pobogu? Otišao sam kod dermatologa, rekao mi je da pre nanošenja balzama očistim oštećenu kožu losionom. To sam i radio, međutim stanje se samo pogoršavalo. Nisam znao u čemu je fora“.

Jedne večeri, kada je pre spavanja pokušao da namaže telo balzamom, pogledao je u pakovanje i video da je rok trajanja istekao.

„Bio sam šokiran. Šokiran. Ja sam idiot, kako se toga nisam setio? Mesecima sam mazao kožu proizvodom kom je istekao rok trajanja. Ali ja sam kriv, privuklo me veće pakovanje, još na sniženju, a ni slutio nisam da je rok trajanja kraći kada su proizvodi na sniženju. Baš zato sam ga i platio duplo manje. Katastrofa, pogledajte šta sam uradio sam sebi“, priča naš sagovornik.

Foto:privatna arhiva

Slična situacija desila se i njegovoj cimerki Ivani koja je nekoliko dana koristila maskaru, ne znajući da joj je istekao rok.

„Ona se konstantno šminka, mazala je maskaru i mazala dok jednog dana nije počelo oko da je svrbi. Pocrvenelo je, dobila je konjuktivitis, a na kraju se infekcija toliko proširila, da je morala da nosi flaster mesec dana. I sve zbog toga jer je maskari istekao rok trajanja“, priča nam Miloš.

Foto:privatna arhiva

Dermatolog: Priodna organska kozmetika ima kraći rok trajanja

Specijalista dermatovenerologije dr Jovana Majstorović kaže za Nova.rs da su ovakvi slučajevi česti zato što kupujemo proizvode koje ne stignemo da potrošimo.

„Ovo ne treba da radimo. Proizvodi se koriste iz određenog razloga upravo u njihovom roku trajanja kako bismo izbegli bilo kakve nus efekte, a to je i reakcija kože i pojava različitih i alergijskih reakcija, ali i različitih infekcija na koži“, kaže dr Majstorović.

Naglašava da posebno treba da obratimo pažnju na prirodnu organsku kozmetiku s obzirom da je rok trajanja ovakvih proizvoda mnogo kraći.

„Mnogi ljudi koristi prirodnu organsku kozmetiku misleći da je bolja za kožu, a ne znaju da je njihov rok trajanja mnogo kraći jer nemaju dovoljnu količinu konzervansa u sebi. Rok trajanja proizvoda je jako važan jer ako se koristi onaj koji više nije u upotrebi, može doći do ozbiljnih posledica“, poručuje dermatolog.

BONUS VIDEO: Od aprila zabrana opasnih supstanci: Ove preparate nikako ne bi smelo da koristite

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar