Zorana Mihajlović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da je energija sada skuplja nego što je ikada bila, te da danas megavat-čas košta više od 700 evra, a pre godinu dana je bio 50.

Nema potrebe da izdvajamo toliko novca, ako možemo da učinimo nešto da uštedimo, navela je Mihajlović za Tanjug, a saopštilo Ministarstvo za rudarstvo i energetiku.

Ona je navela da zbog energetske krize, svakodnevnog rasta cena na tržištu i napora države da obezbedi dovoljne količine električne energije za predstojeću zimu, Ministarstvo spremilo predlog preporuka za smanjenje potrošnje električne i toplotne energije za državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

„Mi se nalazimo u teškoj energetskoj krizi koja je uzrokovana pre svega ratom u Ukrajini, a sigurno da ima udela i loše upravljanje u EPS-u, zbog čega danas uvozimo struju. Ministarstvo rudarstva i energetike već dve godine radi na projektima unapređenja energetske efikasnosti i ako stvarno hoćemo da manje uvozimo električnu energiju, a juče smo uvezli 4,5 odsto ukupne potrošnje, onda je pored toga što radimo sve da povećamo proizvodnju, jedan od načina i predlog preporuka za smanjenje električne i toplotne energije“, naglasila je Mihajlovićeva, a navodi se u saopštenju.

Ona je pojasnila da se preporuke odnose na državnu upravu, jedinice lokalne samouprave, preduzeća u državnom vlasništvu, privredu i domaćinstva.

„Ono što je najvažnije je da svi shvatimo da je potrebno da budemo solidarniji i racionalniji, jer je energija danas skuplja nego što je ikada bila“, izjavila je ona.

***
BONUS VIDEO – Restrikcije struje (ne)moguće?

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare