Mala matura ove godine izgleda drugačije - promenjen je način polaganja, ali i njeno bodovanje. Po prvi put će se umesto kombinovanog testa polagati test iz jednog odabranog predmeta. Osmaci sada mogu da biraju između testova biologije, geografije, hemije, fizike i istorije kao posebnog testa. Sve počinje 21. juna polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, nastavlja se dan kasnije polaganjem matematike i završava se 23. juna polaganjem izbornog predmeta.

Testovi se polažu u matičnim osnovnim školama, a polaganje će sva tri dana trajati po dva sata – od 9 do 11 časova.

Bodovanje

Foto: Nova.rs, Shutterstock

Na maloj maturi moguće je osvojiti 40 bodova na testovima, dok uspeh iz škole donosi najviše 60 poena – to se nije promenilo. Ipak, prethodnih godina su testovi iz srpskog i matematike donosili po 13 bodova, a kombinovani test 14. Sada je taj sistem bodovanja nešto drugačiji.

Učenik može da ostvari najviše 14 bodova na testu iz srpskog jezika i književnosti, 14 na testu iz matematike i 12 na trećem odabranom testu“, objasnili su iz Ministarstva prosvete.

Testovi iz srpskog i matematike imaju po 20 pitanja, a do maksimalnih 14 bodova dolazi se tako što se broj tačnih odgovora množi se sa 0,7.

Kako se prave rang liste

Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC/ nr

Redosled kandidata za upis u gimnaziju i stručnu školu u četvorogodišnjem i trogodišnjem trajanju utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole i rezultata koje su kandidati postigli na takmičenjima u osnovnoj školi. Redosled kandidata za upis u škole za koje se polaže prijemni ispit utvrđuje se na osnovu uspeha na završnom ispitu, opšteg uspeha od šestog do osmog razreda osnovne škole, uspeha na prijemnom ispitu i rezultata koje su kandidati postigli na takmičenjima u osnovnoj školi.

Učenik na osnovu opšteg uspeha može da ostvari najviše 60 bodova, a najveći broj bodova koji može imati na osnovu opšteg uspeha i uspeha na završnom ispitu je 100 bodova.

Šta se nikako ne sme na polaganju

Foto: Newsmax Adria

Odgovori napisani grafitnom olovkom, kao ni prepravljani odgovori napisani hemijskom olovkom ili hemijskom olovkom druge, osim plave boje, neće se priznavati pri bodovanju.

Na završnom ispitu nije dozvoljeno korišćenje mobilnih telefona, kalkulatora, beležaka, papira, niti drugih materijala koji ne spadaju u propisan pribor za rad..

Pre ulaska u prostoriju u kojoj polažu ispit, na posebno određenom mestu đaci odlažu svoje torbe, pernice, papire, hranu…a osim pribora dozvoljeno je da se unese samo flašica sa vodom ili sokom.

Nije dozvoljeno da đaci napuštaju prostoriju u kojoj polažu maturu pre 9 i 45. Kada završe izradu testa treba da pozovu dežurnog nastavnika dizanjem ruke i izađu da ne ometaju druge učenike.

Važni datumi

Foto: Ministarstvo prosvete

test iz srpskog/maternjeg jezika 21. juna

test iz matematike 22. juna

treći test 23. juna

preliminarni rezultati završnog ispita na nivou škole 25. juna

prijem prigovora elektronski 25. juna

prijem prigovora neposredno u osnovnoj školi 26. juna

odgovori i žalbe prvostepene i drugostepene komisije 27. juna

objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita 28. juna

Preliminarni rezultati završnog ispita biće poznati 25. juna, a konačni rezultati se očekuju 28. juna. Učenici će imati priliku da listu želja popune i predaju u školi 29. i 30. juna. Konačni rezultati raspodele po školama i obrazovnim profilima biće objavljeni 3. jula.

Drugi krug upisa

Polaganje male mature za upis u srednje škole Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Za one koji ne uspeju u prvom krugu tu je još jedna šansa i konkurs za preostala slobodna mesta:

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta 03.07.

Popunjavanje i predaja liste želja 03.07

Podnošenje prijave za upis elektronski 03-07.07.

Podnošenje prijave za upis u školi 05.07.

Podnošenje prijave za upis neposredno u školi 03. i 04.07.

Objavljivanje konačnog rasporeda učenika 04.07.

Objavljivanje preostalih slobodnih mesta posle drugog upisnog kruga 05.07.

Završni ispit – test iz srpskog/maternjeg jezika i test za polaznike po programu FOOO (avgustovski rok) 16.08. 09-11h

Završni ispit – test iz matematike 17.08.09-11h

Završni ispit – treći test 18.08 09-11h

Supervizija 16.- 20.08.

Preliminarni rezultati 21.08.

Prijem i rešavanje prigovora učenika 21.08.

Konačni rezultati 21.08.

Preuzimanje odluka o upisu 22. i 23.08.

Unos odluka o upisu 23.08.

Upis učenika u srednje škole – treći upisni krug, neposredno u školi 24. i 25.08.

Prijavljivanje i raspoređivanje, u školskim upravama, vanrednih učenika starijih od 17 godina za upis u srednju školu 22- 25.08.

Bonus video: Mala matura, a velike mere

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar