Od 1. septembra, boravak dece u državnim vrtićima na području Beograda je besplatan, te tako roditelji više ne izdvajaju iz džepa oko 6.000 dinara, koliko su, okvirno, plaćali do sada. Ispostavilo se da u praksi to baš i nije tako. Naime, kada se saberu sve stavke koje bi mnogi roditelji trebalo da plate( za koje se navodi da nisu obavezne, a zapravo jesu), troškovi za vrtić dođu gotovo na isto. Mama Marija Lakić iz beogradskog naselja Mirijevo kaže za Nova.rs da su besplatni vrtići samo "prividno besplatni", pošto su sada, odjednom, uvedene druge stavke koje bi bilo poželjno da se plate.

Skoro svi državni vrtići u Beogradu okupili su početkom septembra roditelje mališana, kako bi potpisali nove ugovore u kojima stoji da je boravak u državnim vrtićima od 1. septembra potpuno besplatan.

Tada je roditeljima objašnjeno da je potrebno ispuniti sve finansijske obaveze od ranije, kako bi mogli da potpišu nove ugovore. A onda su im „dodate“ stavke koje roditelji, kako objašnjava naša sagovornica Marija Lukić iz Mirjeva, majka trogodišnjaka koji ide u predškolsku ustanovu na ovoj opštini, trebalo da ispune. Nije obavezno, ali…

Na tom neobaveznom spisku je roditeljski dinar, higijenski paket, flomasteri, bojice, plastelin, sveske, papir A4 formata… A tu su i slobodne aktivnosti kojih je ove godine prilično dosta.

„Ignjat ide u vrtić skoro dve godine. Do sada smo uvek nosili higijenski paket na početku meseca, odnosno plastične čase, ubrus, papirne maramice, vlažne maramice i sapun. Prosto, deca to najviše troše, a zapravo je od doba korone uvedena potreba za jednokratnim čašama i maramicama, umesto peškirića. I taj paket iznosi oko 1.000 dinara, u zavisnosti koje brendove uzimate, ali složićete se, bolje kvalitetniji, ekološki papir i vlažna maramica, nego nešto naočigled lepo i mirišljavo, a štetno“, objašnjava ova majka.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako dodaje, nijedna od vaspitačica do sada nije želela da traži da se donose flomasteri, bojice i plastelin od roditelja jer im je bilo neprijatno s obzirom da se vrtić plaća. Ali sada je situacija drugačija, pa vaspitačice, kako ističe Marija, traže ceo školski paket.

Foto: SviatlanaLaza / Shutterstock

„Na roditeljskom sastanku na kom smo potpisivali ugovore, vaspitačice su nam jasno stavile do znanja da će sada morati malo da nam ‘potražuju’ jer su vrtići besplatni. Žene su rekle da vrtić nema sredstava da kupi bojice, flomastere i ostali pribor za bojenje, pa su zamolile roditelje da svako od nas početkom meseca donosi taj paket. I to nije sve. Nemaju novca ni za beli papir A4 formata, a dosta ga troše, kako za crtanje, tako i za štampanje, pa su rekle da takođe na početku meseca donesemo to pakovanje. A pakovanje papira od 500 komada je 860 dinara“, navodi naša sagovornica.

Radni listovi nisu obavezni, ali su poželjni

Radni listovi za predškolsku decu, koji koštaju oko 3.000 nisu obavezni, kažu vaspitačice, ali kako bi izgledalo da ih cela grupa popunjava, a samo jedno dete gleda jer mu roditelj nije kupio?

„Tim rečima je vaspitačica objasnila rekavši da ništa nije obavezno, ali da bi ‘trebalo’. Pa ja onda to shvatam kao obavezno, da se ne lažemo. Nego šta je nego obavezno“.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Svakako, ove radne sveske i časopisi kupuju se samo jednom godišnje, tako da predstavljaju novčano opterećenje za roditelje samo dva meseca, jer se plaćaju u ratama.

A tu su i slobodne aktivnosti poput časova engleskog jezika, školice sporta, aritmetičke matematike, plesa, časova pevanja, koje nisu obavezne, ali se neke od njih, poput engleskog jezika i sporta, preporučuju mališanima.

Roditelji čija deca idu u privatne vrtiće u još većem problemu

Grad Beograd obezbedio je besplatne državne vrtiće za mališane, dok su deca koja idu u privatan boravak, kako se vidi, oštećena.

Njihovi roditelji se osećaju diskriminisano, jer iako Grad refundira punu ekonomsku cenu vrtića, opravdane izostanke roditelji delimično plaćaju iz svog džepa.

Prvobitna odluka da će se refundirati deset izostanaka deteta bez opravdanja, promenjena je nakon deset dana. Sve to ide na štetu dece koja idu u privatne vrtiće, piše Bebac.com.

Prema novoj Odluci, o pravu na naknadu kompletno je izbačen deo u kom se pominje da će Grad refundirati deset neopravdanih izostanaka deteta. Da stvar bude još gora, u novoj odluci se ne pominju opravdani izostanci, pa će roditelji iz svog džepa plaćati kada dete bude bolesno ili kada odu na godišnji odmor.

U okviru grupe na Fejsbuku „Zdrava beba“, pokrenuta je peticija „Za bolje uslove boravka dece u vrtićima u Beogradu i protiv povećanja finansijskih nameta roditeljima novom odlukom grada“, čiji je cilj da se izjednače uslovi boravka za svu dece na teritoriji Grada.

BONUS VIDEO: Grad Beograd doneo nove promene u subvencionisanju boravka dece u privatnim vrtićima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare